Suroviny
- hovězí zadní 1.5 kg
- kořenová zelenina 500 g
- slanina 100 g
- máslo 100 g
- cibule 1 ks
- nové koření 4 kuličky
- bobkový list 2 ks
- pepř 4 ks
- sůl
- cukr
- citronová šťáva
- smetana 400 ml
- brusinkový kompot
Postup přípravy
Maso prošpikujeme hranolky slaniny a opečeme je ze všech stran na oleji nebo oleji s máslem(nebude se pak připalovat). Hovězí vyjmeme a na výpeku opečeme nahrubo nastrouhanou zeleninu a pokrájenou cibuli. Jakmile mrkev pustí barvu, přidáme cukr a necháme zkaramelizovat, přidáme koření, přilejeme ocet, vložíme maso a pečeni zalijeme vroucím vývarem. Hrnec či pekáč i s poklicí vložíme do trouby a pečeme do změknutí masa – až dvě hodiny ve středně vyhřáté troubě.
Poté maso i koření vyjmeme, maso nakrájíme na plátky a omáčku rozmixujeme. Je-li třeba, zahustíme hladkou moukou rozkvedlanou v mléce a provaříme aspoň dvacet minut. Poté podle potřeby dosolíme, zjemníme smetanou, dochutíme citronovou šťávou a lístkem másla, již nevaříme.
Podáváme s houskovým knedlíkem a karlovarským knedlíkem a s terčíkem z citronu a brusinek.