Suroviny
- hovězí maso 1.5 kg
- celer 0.5 ks
- žampion 200 g
- švestková povidla 2 lžíce
- sůl
Postup přípravy
Mrkev, petržel, celer a slaninu pokrájíme na menší kostky. Dáme do hrnce, osmahneme, přidáme pokrájenou cibuli a opět krátce osmahneme. Přidáme na kostky nakrájené maso, osolíme a podusíme. Asi po 20 minutách přilijeme přibližně 0,5 l vína a pod pokličkou dusíme. Víno doléváme dle potřeby. Ke konci přidáme protlak, brusinky, povidla a vše krátce provaříme. Měkké maso vyjmeme a zeleninu rozmixujeme. Na pánvi osmažíme anglickou slaninu, žampiony, cibuli, dozdobíme bazalkou a dáme na maso.
Na kaši nakrájíme na menší kostky brambory, uvaříme doměkka a scedíme. Brambory rozšťoucháme, přidáme máslo, smetanu a vyšleháme kaši.
Hlavní chod
Hovězí ragú na červeném víně s bramborovou kaší
Ingredience:
- 1,5 kg hovězího zadního masa
- 3 větší mrkve
- 2 petržele
- 1/2 středního celeru
- 4 cibule
- 300 g slaniny
- 300 g anglické slaniny
- 200 g žampionů
- 1 l červeného vína (cca)
- 4 lžíce rajského protlaku
- 2 lžíce brusinkového kompotu
- 2 lžíce švestkových povidel
- sůl
- bazalka
- 1,5 kg brambor
- 100 g másla
- smetana dle potřeby
- sůl