Suroviny
- hovězí maso 600 g
- slanina 50 g
- cibule
- mrkev
- petržel
- celer
- nové koření 5 ks
- bobkový list 2 ks
- kysaná smetana 250 g
- hladká mouka 1-2 lžíce
- citron
- šípkový základ ( - volitelné )
- šlehačka
Postup přípravy
Den předem si hovězí maso prošpikujeme špekem a připravíme základ na omáčku
Na sádle osmahneme cibuli a drobně nakrájenou mrkev a petržel
Přidáme koření, tj
bobkový list, nové koření, pepř a sůl
Na osmažené zelenině orestujeme hovězí maso ze všech stran
Poté maso odložíme, zeleninový základ zalijeme vodou, povaříme a necháme vychladnout
Do vychladlého nálevu opět vložíme maso a necháme uležet do druhého dne
Pak maso vaříme do změknutí
Jakmile je měkké, odložíme je stranou a z nálevu vyndáme koření
Poté rozmixujeme, přidáme šípkový základ, zahustíme světlou jíškou a zjemníme smetanou
Hlavní chod
Hovězí na šípkové omáčce s houskovým knedlíkem
Ingredience:
- 600 g hovězího válečku
- 50 g slaniny
- 1 velká cibule
- 1–2 větší mrkve
- 1 velká petržel
- 1/2 menšího celeru
- 5 zrnek pepře a nového koření
- 2 bobkové listy
- 250 g kysané smetany
- 1–2 lžíce hladké mouky
- 1/2 citronu
- 1 šípkový džem nebo šípkový základ
- brusinky a šlehačka na ozdobení