Suroviny
- sůl
- hovězí líčka 1 kg
- pepř
- mrkev 4 ks
- cibule 2 ks
- celer
- červené víno 200 ml
- bobkový list 2 ks
- sádlo
- nové koření 6 kuliček
- tmavá jíška
- brambory 750 g
- smetana 125 ml
- pažitka
- mléko 200 ml
Postup přípravy
Hovězí líčka omyjeme, osolíme, opepříme, dáme na rozpálené sádlo, přidáme dvě mrkve nakrájené na kostky, cibuli, celer, podlijeme červeným vínem, přidáme bobkový list, nové koření, a dusíme pod pokličkou doměkka. Zbylé dvě mrkve si uvaříme v osolené vodě doměkka a pak nakrájíme na kostičky až do hotové šťávy.
Měkké maso vyjmeme z hrnce, slijeme šťávu, zeleninu vyhodíme, do šťávy přidáme zvlášť nakrájenou mrkev na kostičky a omáčku zahustíme tmavou hotovou jíškou, v případě potřeby dosolíme.
Bramborové pyré: Brambory uvaříme v osolené vodě doměkka, poté scedíme, rozmixujeme tyčovým mixérem, přidáme mléko, opět rozmixujeme, přidáme smetanu a mixujeme tak dlouho až máme nadýchanou kaši. Ozdobíme pažitkou a můžeme podávat.