Korpus
- vejce 4 ks
- cukr krupice 200 g
- máslo 100 g
- mléko 100 ml
- kakao 50 g
- polohrubá mouka 200 g
- sůl špetka
Tmavý krém
- smetana ke šlehání 250 g
- cukr krupice 50 g
- kakao 50 g
- čokoláda 80 g
- mascarpone 150 g
- moučkový cukr 20 g
Světlý krém
- smetana ke šlehání 100 ml
- mascarpone 100 g
- moučkový cukr 20 g
Postup přípravy
- Přípravu začněte pečením korpusu a výrobou pařížské šlehačky na tmavý krém den dopředu (nebo alespoň 6 hodin dopředu). To aby svařená smetana s čokoládou stihla vychladnout a následně se dobře vychladit v lednici.
- Na korpus oddělte žloutky a bílky, máslo nechte povolit. Bílky se špetkou soli vyšlehejte do polotuhého sněhu a pak po lžicích zašlehejte polovinu cukru a dál šlehejte, dokud sníh není pevný a na metle se po vytažení netvoří tuhé špičky.
- Máslo vyšlehejte s druhou částí cukru a pak do směsi zašlehejte postupně všechny žloutky. Přidejte mléko a promíchejte. Mouku smíchejte s kakaem a postupně na střídačku s bílkovým sněhem přidávejte do těsta a opatrně míchejte.
- Troubu nastavte na 180 °C (horkovzduch na 160 °C). Spodek dortové formy (průměr 20 cm) vyložte pečicím papírem a upněte do obruče, kterou nevymazávejte (stěny se pak přichytí na okruží a zůstanou rovné). Těsto nalijte do formy, vložte do rozpálené trouby. Pečte 35–45 minut, propečenost zkuste špejlí.
- Dort nechte asi hodinu chladnout na mřížce, poté opatrně odřízněte boky od formy, okruží sundejte a dort nechte zcela vychladnout. Můžete zabalit do fólie a nechat přes noc odpočinout v lednici (ale není to nutné).
- Mezitím si připravte základ na tmavý krém. Metličkou zamíchejte smetanu, cukr krupici a kakao, směs nalijte do rendlíku a přiveďte pomalu k varu. Čokoládu nalámejte do horké smetany a za stálého míchání nechte zcela rozpustit. Směs nalijte do misky, přikryjte fólií tak, aby se dotýkala hladiny, nechte vystydnout a pak vložte alespoň na 4 hodiny do lednice.
- Druhý den dokončete tmavý krém. Mascarpone s cukrem moučkou rychle prošlehejte, aby se spojily, pak k nim po částech přidávejte svařenou pařížskou šlehačku (která je vychlazená na stejnou teplotu jako mascarpone) a stále šlehejte. Vznikne hladký tmavý krém.
- Korpus seřízněte do roviny a pak ho jednou nebo dvakrát prokrojte. Spodní plát položte na servírovací tác a potřete částí tmavého krému (čtvrtinou). Přiklopte druhou částí korpusu, opět potřete tmavým krémem (čtvrtinou). Končíte poslední částí korpusu a tmavým krémem potřete vršek i boky dortu (třetí čtvrtinou). Zbytek krému vložte do pytlíku se zdobicí špičkou.
- Na světlý krém vložte stejně vychlazené mascarpone a smetanu do misky, přidejte cukr moučku a začněte šlehat na nižší stupeň výkonu. Směs nechte spojit, zvyšte otáčky, asi dvě minuty šlehejte, dokud nevznikne tuhá směs. Krém vložte do sáčku se zdobicí špičkou a ozdobte vršek dortu podle fantazie. Dort ozdobte i tmavým krémem a hoblinkami čokolády (ty jdou udělat lehce pomocí škrabky na brambory přímo z tabulkové čokolády tak, že je škrábeme ze zadní strany tabulky).
- Harlekýn nechte alespoň 2 hodiny v lednici a pak servírujte.