Suroviny
- fazole 1 balení
- vepřové koleno 1 kus
- papriková klobása 1 kus
- sladká smetana 1 kelímek
- mrkev 1 kus
- petržel 1 kus
- celer 1 dávka
- cibule 1 kus
- sladká paprika 1 špetka
- černý pepř 1 špetka
- masox 1 kostka
- bobkový list 1 kus
- nové koření 1 kulička
- černý pepř 3 kus
Postup přípravy
Do většího hrnce dáme vařit mírně osolené a omyté koleno společně s fazolemi, kořením a oloupanou cibulí vcelku
Nakrájíme si klobásku a očištěnou kořenovou zeleninu na kolečka a kostky
Když koleno asi po hodině a půl změkne a maso jde od kosti, tak jej vyjmeme a do vývaru s fazolemi přidáme na tuku opraženou klobásu a zeleninu zaprášenou mletou paprikou
Mezitím si maso obereme a nakrájíme je na menší kousky
Poté, co jsou zelenina a fazole měkké, přidáme kousky kolínka a vše ještě provaříme
Polévku dochutíme kostkou masoxu, mletým pepřem a plotýnku zmírníme na nižší stupeň
Do kelímku se sladkou smetanou si přidáme asi 2 polévkové lžíce polohrubé mouky, dobře rozmícháme a za stálého míchání vlijeme do polévky
Povaříme a zahuštěnou polívku odstavíme
Dochutíme jednou až dvěma lžícemi octa
Polévka:
Fazolová polévka ze Sorošky
Polévka: