Hrnkový knedlík
- polohrubá mouka 1 dávka
Hrnkový knedlík
- máslo ( - volitelné ) 1 dávka
Head
- smetana 1 kelímek
- máslo 1 dávka
- olej ( - volitelné ) 1 dávka
- pepř 4 kuličky
- nové koření 3 kuličky
- bobkový list 1 kus
- tymián ( - volitelné ) 1 dávka
- hladká mouka 2 lžíce
- sůl 1 špetka
Postup přípravy
Vepřové maso odblaníme, opláchneme, mírně osolíme a orestujeme na malé dávce tuku, aby se zatáhlo. (Kýtu nejlépe prošpikujeme.) Zeleninu nastrouháme nahrubo.
Z koření uděláme vývar – nešetřete! Zeleninu a maso vložíme na pekáč a zalijeme vývarem z koření. Přikryjeme a dáme do trouby na 175°C, dokud maso nebude měkké a zelenina napůl rozvařená. Když je zelenina rozvařená, dáme ji do mixérunebo můžeme propasírovat. Rozmixovanou zeleninu necháme v kastrolu povařit, přidáme smetanu a v ní rozmíchanou mouku –někdy není nutné zahušťovat a přidáme jen smetanu. Chvilku povaříme, dochutíme, nakonec můžeme ještě zjemnit máslem.
Maso nakrájíme na plátky, prohřejeme v omáčce a podáváme s knedlíkem.
Hrnkové knedlíky: Bílé pečivo nakrájíme na kostičky a zasypeme moukou s troškou prášku do pečiva. Vejce si rozdělíme na žloutky a bílky. Žloutky si rozkvedláme v lehce osoleném mléce a smícháme s moukou a pečivem. Z bílků vyšleháme tuhý sníh, který nakonec zlehka přimícháme do těsta, které necháme chvilku odpočinout. Hrnečky vymažeme máslem a do tří čtvrtin naplníme. Nahoru položíme plátek másla a dáme do hrnce s vroucí vodou a přiklopíme pokličkou. Vaříme asi dvacet minut. Po uplynutí doby vyjmeme a vyklopíme, pokud to nejde, pomůžeme si obkroužením nožem.