Suroviny
- šalotka 150 g
- dýně Hokkaidó (nakrájená ) 300 g
- smetana (33%) 1 kelímek
- ementál 100 g
- vejce 3 ks
- balzamikový ocet kapka
- olivový olej
- sůl
- pepř
Těsto na korpus
- hladká mouka 150 g
- máslo (studené ) 100 g
- voda (studená ) 3–4 lžíce
- sůl špetka
Postup přípravy
- Nejdříve si připravte těsto. V míse smíchejte mouku, máslo nakrájené na malé kostičky, sůl a 3 lžíce vody. Vše začněte rukama dobře zpracovávat.
- Poslední lžíci vody přidejte jen tehdy, pokud by nešlo vytvořit hladké a konzistentní těsto. Kouli těsta zabalte do potravinové fólie a nechte v lednici odležet asi půl hodiny.
- V mezičase si připravte náplň. Na štědré dávce olivového oleje začněte opékat šalotky nakrájené na čtvrtiny spolu s kostičkami dýně. Dobře by taky šlo dýni v troubě předpéct.
- Dobře osolte a opepřete. Opékejte asi 15 minut na mírném plameni, aby se zelenina nespálila. Nakonec přilijte lžíci balzamikového octa, dýně je sama o sobě dost sladká a trochu kyselosti jí prospěje.
- Dýni s cibulí vyndejte do mísy a nechte dobře vystydnout. Nakonec k opečené a vychladlé dýni přidejte kelímek smetany, 3 vejce a 100 g nastrouhaného ementálu, vše dobře osolte, opepřete, promíchejte a dejte směs stranou.
- Těsto rozválejte na pomoučené ploše, rozprostřete do koláčové formy, zarovnejte okraje, dno pokryjte pečicím papírem a zatižte luštěninou nebo drobnými kamínky. Já mám už pár let čočku, kterou pro tyhle účely používám pořád dokola, upečená luštěnina se totiž potom už použít nedá.
- Korpus si předpečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 15 minut na horkovzdušný program. Poté do těsta nalijte dýňovou směs a dopečte pozvolna ještě asi půl hodinky.
Dýňový quiche 2 Zdroj: Tereza Sychrová FOODLOVER.CZ