Suroviny
- zelí 1 hlávka
- cibule 2 kusy
- hladká mouka 1 lžíce
- sádlo 1 lžíce
- uzené vepřové 500 g
- vepřová krkovice 1 kg
- uzený bůček 200 g
- brambory 1 kg
- hrubá mouka 500 g
- vejce 4 kusy
- rohlík 5 kusů
- pepř 1 špetka
- česnek 1 stroužek
- grilovací koření 1 dávka
Postup přípravy
1. Bílé hlávkové zelí nakrouháme, nadrobno nakrájenou cibuli zpěníme na sádle, přidáme nakrouhané zelí a dusíme doměkka. Okořeníme solí a pepřem. V závěru zaprášíme jednou lžící hladké mouky, můžeme dochutit cukrem a octem.
2. Uzenou křížovou kost uvaříme ve vodě doměkka. Maso nakrájíme na plátky, při podávání zdobíme osmaženou cibulkou.
3. Plátky vepřové krkovice naklepeme a okořeníme solí, pepřem, česnekem a grilovacím kořením. Připravené maso poklademe plátky uzeného bůčku a kolečky cibule. Zavineme, vložíme do pekáče, přidáme kousek sádla, podlijeme trochou vody a necháme péct doměkka zhruba hodinu a půl.
4. Na bramborový knedlík nejprve uvaříme brambory. Po vychladnutí je oloupeme a nastrouháme. Přidáme vejce, hrubou mouku a sůl. Vytvoříme válečky, které vaříme v osolené vodě asi 20 minut.
5. Na karlovarský knedlík nakrájíme na kostičky bílé pečivo, přidáme tři žloutky. Z oddělených bílků vyšleháme tuhý sníh, který opatrně přimícháme k rohlíkům a žloutkům. Vytvoříme směs, kterou vytvarujeme do válečku. Zabalíme do potravinářské fólie a dáme vařit do vroucí vody asi na 20 minut. Po uvaření vybalíme z fólie a nakrájíme na plátky.