Suroviny
- krůtí maso 1 kg
- sůl (kuchyňská, nebo napůl s pragandou) 25 g
- med (tekutý) 1 lžíce
- voda 150 ml
Postup přípravy
- Maso odblaňte a nakrájejte na kostky o velikosti cca 1–1,5 cm. Přidejte sůl, med a vodu, promíchejte, přendejte do šunkovaru, pořádně maso upěchujte a nechte 1 den odležet v lednici.
- Druhý den ohřejte ve velkém hrnci vodu na teplotu cca 80 °C. Šunkovar ponořte do hrnce tak, aby mu voda sahala po okraj, a při stále stejné teplotě (voda nesmí vřít) udržujte přibližně 1,5 hodiny.
- Uvařenou šunku nechte úplně vychladnout a až poté vyklopte ze šunkovaru.
PRIMA TIP: Domácí šunku je třeba spotřebovat rychleji než tu kupovanou, nejlépe do 3 dnů po uvaření. Stejným způsobem můžete vyrobit i šunku vepřovou nebo kuřecí. Polovinu soli lze nahradit pragandou (řeznická rychlosůl), doba odležení je pak výrazně kratší, stačí 2 hodiny. Výhodou kuchyňské soli je absence jakýchkoliv nežádoucích látek, praganda ale šunce dodá krásnou růžovou barvu a výraznější chuť.
Vyzkoušejte recept na skvělé šunkofleky podle rodinného receptu. V návodném videoreceptu najdete postup krok za krokem
Kompletní recept najdete ZDE