zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat
Perníčkovo-karamelový sirup
Autor: Pradobroty.cz Perníčkovo-karamelový sirup

Perníčkovo-karamelový sirup

Hodnoceno: 0x
Tento sirup je skvělý do kávy, ale také k lívancům, do kaše nebo jogurtu. Je tak výborný, že pro něj najdete všelijaké využití!
do 1 hodiny
350 ml porcí

reklama

Suroviny (350 ml porcí)

Postup

  1. Nejdříve si připravte karamel. Do většího hrnce (aby měl větší plochu dna) s dvojitým dnem nasypejte cukr a zalijte ho trochou vody (stačí tak 50 ml), postavte na střední plamen a nechte zahřívat. Nemíchejte, čekejte, až se cukr ve vodě rozpustí na sirup. Ten nechte bublat, jen občas můžete zlehka zakroužit hrncem. Chvíli to bude trvat, ale cukrový sirup se za nějakou dobu (třeba i 15 minut) začně zbarvovat do jantarova. Jakmile má správnou barvu (já obvykle nechávám jen tu jantarovou, aby nebyl karamel příliš hořký), je karamel připravený na další krok.
  2. Do karamelu vlijte po částech horkou vodu. Pozor, směs bude hodně bublat, prskat a bude unikat dost páry. V tuhle chvíli nic nemíchejte, hrozí opaření horkou párou. Když směs dobublá, můžete ji promíchat.
  3. Do sirupu nasypejte všechno koření, které používáte tak, jak je napsané v seznamu (takže pepř má být celý a ne mletý, badyán ani hřebíčky nedrtíme). Oheň stáhněte na minimum a nechte celou směs bublat asi 12 minut.
  4. Sirup nechte trochu zchladnout a následně přeceďte a nalijte do čistých uzavíratelných sklenic. Skladujte v lednici.

Perníčkovo-karamelový sirup 2 Foto: Perníčkovo-karamelový sirup; foto: Pradobroty.cz

Pradobroty Foto:

Objevte Pradobroty!

Lásku k jídlu si hýčkám už od dob, kdy jsem byla malé děvče. Tenkrát mi vařila maminka a školní jídelna. Když jsem vyrostla a osamostatnila se, musela jsem si začít vařit a péct sama. Záhy jsem zjistila, že mě to baví a docela i jde, protože mé výtvory chválí nejen můj muž, ale i kamarádi, známí a kolegové v práci.

V roce 2011 jsem se stala "matkou na mateřské" a abych nebyla intelektuálně nevytížená a z péče o potomstvo se nezbláznila, začala jsem jídlo fotit a založila blog Pradobroty.cz.

Na blogu najdete recepty převážně české a evropské a v 90 % takové, kde náročnost a výsledný efekt stojí v rozumném poměru.

reklama