Suroviny
- pomeranč 1 kg
- celá skořice 4 svitky
- badyán 2 hvězdičky
- hřebíček 10 ks
- nové koření 10 g
- celý pepř 10 g
- třtinový cukr 2 kg
- voda 500 ml
Úspěch svařeného vína spočívá především v základu z čerstvého koření. Skořice, hřebíček, anýz, kardamom a badyán, ale také muškátový oříšek, jalovec, koriandr a zázvor, vanilka nebo pepř se vaří zvlášť, a to předem! „Spousta lidí jen přihodí koření do horkého vína a nechá ho vyluhovat. To ale nestačí! Důležité je udělat vývar se zkaramelizovaným cukrem,“ zdůrazňuje Roman Novotný z Bokovky a upozorňuje na další častou chybu:
„Správně se nesvařuje víno, ale koření. Odvar se pak míchá do vína, které se zahřívá na teplotu mezi 60 a 78 °C. Varem by se z nápoje vypařil alkohol a částečně i chuť a aroma koření. Vyšší teploty mohou navíc pozměnit chuťový profil vína.“
Vyzkoušejte recept na svařákový sirup, v kterém kromě koření hraje prim šťáva z pomeranče. V Kro Kitchen ho mají v lednici připravený celou zimu. Z uvedené dávky připravíte 2½ l sirupu.
Postup přípravy
- Oloupejte pomeranče a vymačkejte šťávu.
- Veškeré koření opražte nasucho na pánvičce a rozdrťte v mixéru nebo v hmoždíři.
- Cukr rozpusťte na karamel, zalijte pomerančovou šťávou i vodou a provařte. Do hrnce přisypte koření a pomerančovou kůru. Nechte infuzovat přes noc.
- Příští den sirup sceďte a přelijte do uzavíratelné sklenice. Uchovávejte v chladu.
![Svařák 3x jinak. Překvapte své blízké pozváním na vlastní vyladěný svařák podle receptů národní someliérky](https://cdn.administrace.tv/2024/11/25/mini_169/ba00208589a0f79c75a68540a4f38cd0.jpg)
Vyzkoušejte také svařené víno na italský způsob podle návodného videoreceptu