Domácí chroupání se zeleninovými chipsy. Upečte si snadno vlastní!

Už jste někdy zkusili domácí chipsy? Bez problému je připravíte hned z několika druhů zeleniny, nemusíte se omezovat jen na brambory. Jsou jednoduché, moc dobré, a proto o to rychleji mizí z talíře! Upečte si zdravější chroupání, na kterém si pochutná celá rodina.

Různé zeleninové chipsy jsou v našich obchodech běžně k dostání. Pokud si ale můžete připravit vlastní, protože ty klasické bramborové vám navíc už zevšedněly, určitě je to značná výhoda. Přesně totiž víte, co obsahují, jak vypadají a jak dlouho jsou pečené.

Co je na to potřeba?

Kromě vstupní suroviny, což může být petržel, řepa nebo třeba sladká brambora, je to olej, sůl, další koření podle chuti a hlavně vhodné náčiní. Neobejdete se bez pečicího papíru a speciálního kráječe, kterému se říká mandolína. Mohli byste samozřejmě chipsy krájet pouze nožem, ale výsledek nemusí být takový, jak si představujete. Pomocí mandolíny snadno nakrájíte zeleninu na plátky tak tenké, jak je zrovna potřebujete.

Snadný recept pro každého

  • bulva/kořen vybrané zeleniny
  • 2–3 lžíce olivového oleje
  • špetka soli
  • sušené bylinky

Zeleninu nejprve omyjte, a pokud chcete, můžete ji oloupat. Za nás to ale není potřeba, pokud je předem dobře očištěná, třeba od hlíny. Jednotlivé kusy nakrájejte pomocí mandolíny na stejně široké plátky (podle preferencí, ovlivní se tím také doba pečení). Pokud ji nemáte, použijte nůž a zkuste dělat plátky opravdu tenké a stejné. Pomoct může případně i škrabka. Zakápněte je olivovým olejem, osolte, zasypte sušenými bylinkami a rozložte na plech vyložený pečicím papírem. Vždy v jedné vrstvě, ať se k sobě neslepí. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C, dokud nezačne zelenina tmavnout a trochu se krabatit. Čas se odvíjí od tloušťky plátků a druhu zeleniny, takže musíte vše sledovat a případně zasáhnout. Pohybovat se můžeme od 10 minut až do 30 nebo více minut. Po upečení vyndejte plech z trouby a nechte zchladnout. Chipsy by měly chrastit (pokud ne, můžete je ještě krátce dopéct).

Chipsy si můžete vychutnat u televize, ale také jako nevšední přílohu k hlavním jídlům. Třeba ke kuřeti.

Proč domácí?

Pokud se rozhodnete pro domácí přípravu chipsů, určitě neprohloupíte. Ingredience na dochucení máte jistě běžně doma a kořenová zelenina nepatří mezi nejdražší v nabídce. A zeleninové chipsy z obchodu se mohou docela prodražit. Stejně tak si můžete pohlídat kvalitu ingrediencí, které na přípravu chipsů používáte. Na mysli máme zeleninu, ale i olej, ve kterém zeleninové plátky obalíte.

Zdroj: scratchtobasics.com; zdroj foto: iStock

Autor článku

Tereza Pánková

Všechny články autora

redaktorka FTV Prima

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty