Až budete loupat brambory, a to jakékoliv, slupky rozhodně nevyhazujte do koše. Vyrobte si křupavé chipsy k večerní pohodě u dobrého filmu. Za pár minut je máte hotové.
Slupky od brambor nevyhazujte. Upečte z nich boží chipsy, ušetříte a ještě si pochutnáte
Podle Českého bramborářského svazu připadá ročně na každého Čecha 65 kilo snědených brambor. Umíte si představit, kolik takových chipsů jste si už mohli vychutnat?
Bramborové slupky jsou skvělým zdrojem vlákniny, která snižuje riziko srdečních onemocnění, rakoviny tlustého střeva a cukrovky. Obsažený draslík je důležitým palivem pro metabolismus a podporuje výrobu využitelné energie pro organismus. Slupky dále obsahují železo, jenž je také nezbytným minerálem pomáhající při fungování červených krvinek. Najdeme v nich i vitamin B3, antioxidanty, fytoenzymy a fytonutrienty.
Chipsy ze zeleninových slupek
Vyzkoušejte i jiné zeleninové slupky, jako je třeba mrkev nebo pastinák. Slupka v uzavíratelné nádobě vydrží v lednici až tři dny, můžete si tedy nashromáždit více druhů najednou a užít si zeleninový pečený mix.
Co budete potřebovat:
- bramborové slupky
- 1-2 lžíce oleje
- sůl a pepř
- podle preferencí přidejte jakékoliv další koření (kmín, papriku nebo chilli prášek)
Recept na chipsy z bramborových slupek:
- Předehřejte troubu na 200 °C. Brambory mezitím dobře omyjte, aby na nich nezůstala žádná hlína a oloupejte je škrabkou. Loupání nožem není v tomto případě úplně vhodné, neboť slupky pak mohou být zbytečně silné.
- Slupky rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem. Pokud se papír kroutí, předem ho zmačkejte, roztáhněte a pak až ho položte na plech.
- Slupky pokapejte olejem a posypte solí, popřípadě pepřem či dalším kořením.
- Rukama vše promíchejte, dokud se slupky rovnoměrně neobalí olejem a kořením.
- Slupky rovnoměrné rozprostřete na plech a vložte je do trouby, pečte dokud nebudou lehce hnědé a křupavé, to obvykle trvá asi 8–10 minut.
Po vyjmutí z trouby přesypte chipsy do misky a snězte je dřív, než to za vás udělá někdo jiný. Dobrou chuť!
Zdroj: Český bramborářský svaz, goodto.com; foto: iStock
redaktorka FTV Prima