Suroviny
- hladká mouka 450 g
- droždí 30 g
- voda 180 ml
- vejce 7 ks
- olej 50 ml
- cukr 20 g
- slanina 200 g
- máslo 100 g
- baby špenát 50 g
- česnek 1 stroužek
- sezamová semínka 5 g
- rozmarýn 1 snítka
- tymián 1 snítka
- sůl 1 špetka
Postup přípravy
- Do hladké mouky přidejte vlažnou vodu s rozmíchaným droždím a cukrem. Důkladně promíchejte a nechte 20 minut odpočinout. Přidejte 2 vejce, 30 ml oleje a sůl. Těsto důkladně uhněťte a nechte vykynout alespoň 60 minut. Poté těsto znovu prohněťte, rozdělte po 100 gramech a vytvarujte bochánky, které položte na plech s pečicím papírem. Nechte 15 minut odležet. Během této doby bulky ještě nakynou.
- Jednotlivé bulky potřete jedním rozšlehaným vejcem, posypejte sezamem a pečte v troubě na 200 °C přibližně 12 minut. Hotové bulky přikryjte utěrkou a nechte vychladnout.
- Povolené máslo smíchejte s nastrouhaným česnekem, nadrobno nasekanými bylinkami, solí a promíchejte. Vejce usmažte na zbylém oleji na pánvi. Slaninu opečte dozlatova.
- Bulky namažte máslem, přidejte mladý špenát, nakrájená rajčata na kolečka, slaninu a vejce.
PRIMA TIP: Pokud se rozhodnete tento pokrm využít k obědu, přidejte si k němu přílohu. Zpracovat můžete starší brambory a mrkve, které máte už nějaký čas ve spíži. Oloupejte je a nakrájejte na hranolky. V misce je osolte, posypejte sladkou paprikou a zakápněte pár kapkami oleje. Pečte rozprostřené na plech v troubě na 180 °C přibližně 30 minut a průběžně kontrolujte, aby se nespálily.
Při výběru jednotlivých surovin myslete na důležitou věc. Kvalitní a především prověřené potraviny nesou některé z log kvality. Proto je při čtení jednotlivých etiket hledejte. Může se jednat o značky Klasa, Regionální potravina nebo BIO.
Domácí bulka s bylinkovým máslem, pečenou slaninou, vejcem, rajčetem a mladým špenátem Zdroj: Akademie kvality
Vyzkoušejte také recept na klasické vejce Benedikt s holandskou omáčkou podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE