Omáčka
- golden syrup 1 lžíce
Head
- sůl 1 špetka
- vanilkový lusk 1 dávka
- vejce 1 kus
- mouka 50 g
- prášek do pečiva 1 dávka
Postup přípravy
1. Datle dejte do mísy a zalijte horkou vodou. Nechte vychladnout a za pomoci mixéru vytvořte pyré. Mezitím předehřejte troubu na 180 stupňů. V misce pak utřete cukr se solí a vanilkovým extraktem, přidejte vejce a datlové pyré. K tomu přisypte hladkou mouku smíchanou s práškem do pečiva. Směs pak rozdělte do šesti formiček na muffiny vymazaných máslem a pečte dvacet minut. Servírujte ještě teplé s velkým množstvím karamelové omáčky.
2. K přípravě karamelové omáčky si připravte pánvičku, na kterou dáte cukr s máslem a polovinou balení šlehačky. Přiveďte za stálého míchání k varu, dokud se cukr zcela nerozpustí. Pak přimíchejte Golden Syrup a Black Treacle. Lehce zvyšte teplotu, promíchejte a směs nechte probublat po dobu zhruba dvou až tří minut, dokud nezíská bohatou karamelovou barvu. Sundejte pánev z plotny a přidejte zbytek šlehačky.