Suroviny
- daňčí maso 600 g
- smetana 250 ml
- pepř
- sůl
- tymián
- jalovec 4 kuličky
- olivový olej
- mandle
Postup přípravy
- Maso rozporcujeme na medailonky a naložíme v olivovém oleji společně se solí, pepřem, tymiánem a pár kuličkami jalovce. Ideálně na 24 hodin. Maso zprudka orestujeme – vzhledem k tomu, že je naložené v olivovém oleji, tak do hrnce není nutné dávat tuk. Kuličky jalovce z masa vybereme.
- Pokud je maso měkké, tak ho necháme rovnou ke konzumaci, pokud je ještě tuhé, zalijeme výpek vodou a necháme ho dusit. Jakmile je maso hotové, vyjmeme ho z hrnce a uložíme do tepla, aby nevychladlo (např. trouba vyhřátá na 50°C). Výpek naředíme, přidáme do něj pórek, aby byl měkoučký a přilijeme smetanu.
- Omáčku povaříme a dochutíme pomocí soli, pepře a tymiánu. Pomocí mouky omáčku zahustíme. Na závěr do omáčky nasypeme mandle. Podáváme s houskovým knedlíkem. Omáčku lze vylepšit ještě sušeným česnekem nebo sýrovým kořením, ale jen jemně, abychom zanechali původní „divokou“ chuť.
- Z mouky, kvasnic, vajíčka a soli zaděláme pomocí mléka první kynuté knedlíky. Až je těsto zpracované, vmícháme do něj nakrájenou housku. Těsto necháme vykynout na dvojnásobek. Potom z něj zpracujeme šišky knedlíků, které necháme opět vykynout. Vaříme v osolené vodě cca 20-25 min. Po první minutě vaření, knedlíky otočíme, potom je ještě jednou otočíme zhruba v polovině vaření. Jakmile je vyndáme z hrnce, propícháme je špejlí, aby z nich vyprchala pára. Nakrájíme pomocí kráječe nebo pomocí niti.
- Do pokrájených rohlíků na vídeňské knedlíky přidáme dva žloutky, dozlatova osmaženou cibulku a zelenou nať (pórek, bylinky, co je zrovna po ruce). Přidáme přibližně hrnek hrubé mouky a zalijeme 2dcl vlažného mléka.
- Podle toho, jak je směs tuhá, přidáme mléko nebo mouku. Směs by měla být akorát, aby z ní bylo možné dělat knedlíky. Nakonec do směsi vmícháme ušlehané bílky. Vytvarujeme buď kulaté knedlíčky, nebo větší šišky a obalíme je v hrubé mouce. Vaříme v osolené vodě 25-30 min.
Autor receptu: Petra Tišlová