3 nejlepší recepty na zpracování zeleniny
Zdroj: Se souhlasem společnosti Dr.Oetker
3 nejlepší recepty na zpracování zeleniny
Zdroj:
Se souhlasem společnosti Dr.Oetker
Máte zahrádku plnou čerstvé zeleniny a už nevíte, co s ní? Objevte 3 osvědčené recepty na rajčatové čatní, nakládanou zeleninu, salsu z rajčat a paprik. Jako bonus získáte recept na nakládané houby.
Pikantní rajčatové čatní
Pikantní rajčatové čatní se skvěle hodí k masu, sýrům nebo chlebu. Můžete ho použít i jako základ pro omáčky k těstovinám nebo jako dip k opečeným bramborám. Jeho chuť se navíc časem ještě zlepšuje, takže se nebojte připravit větší množství.
Ingredience:
-
30 g rajčatového protlaku
-
1 lžíce čerstvé nasekané bazalky
-
1 lžička Vanilková pasta s mletým vanilkovým luskem Dr. Oetker
-
0,5 balení Želírovací cukr Extra 2:1 Dr. Oetker
-
1 balíček Finesse Citrónová Kůra strouhaná Dr. Oetker
Nadrobno nakrájená rajčata vložte do hrnce. Přidejte vanilkovou pastu, želírovací cukr a promíchejte. Nechte 30 minut odstát.
Rajčata pomačkejte šťouchadlem na brambory. Cibuli, česnek a feferonku nakrájejte nadrobno. Spolu s mrkvovou šťávou, protlakem a citrónovou kůrou přidejte k rajčatům a promíchejte. Za stálého míchání přiveďte k varu a minimálně 5 minut povařte.
Přidejte bazalku a citrónovou šťávu. Čatní dochuťte solí, pepřem a skořicí a ihned naplňte až po okraj do sklenic. Sklenice důkladně uzavřete víčky, otočte dnem vzhůru a přibližně 5 minut nechte stát na víčkách.
Nakládaná zelenina
Nakládání je jeden z nejstarších způsobů konzervace zeleniny. Ocet nejen konzervuje, ale také dodává zelenině charakteristickou chuť. Důležité je dodržet správný poměr kvalitních ingrediencí.
Základní pravidla pro nakládání:
-
Zelenina musí být čerstvá a bez poškození.
-
Sklenice sterilizujte v troubě při 120°C po dobu 20 minut.
-
Zeleninu vždy úplně zakryjte nálevem.
-
Skladujte na tmavém a chladném místě.
Domácí zpracování zeleniny má mnoho výhod. Máte kontrolu nad všemi ingrediencemi, můžete upravit chuť podle svých preferencí. Ekonomicky se domácí zpracování také vyplatí.
TIP: Vyzkoušejte recept na nakládanou zeleninu, která vám bude chutnat po celý rok.
Salsa z rajčat a paprik
Salsa z rajčat a paprik je dalším skvělým způsobem, jak zpracovat rajčata a papriky. Jestli chystáte grilovačku, salsa vám nesmí chybět.
Ingredience:
-
200 g cibule nakrájené najemno
-
1 červená chilli paprička nakrájená nadrobno
-
1 lžíce slunečnicového oleje
-
600 g žluté papriky pokrájené na menší kusy
-
1 kg rajčat pokrájených na menší kusy
-
1 balíček Kyselina citrónová Dr. Oetker 20 g
-
1 balíček Gelfix Extra 2:1 Dr. Oetker
Ve větším hrnci rozpalte olej, přidejte cibuli a osmahněte ji do zlatova. Postupně přidejte papriku, rajčata, chilli papričky, ocet, kyselinu citrónovou, sůl a pepř a asi 3 minuty poduste. Obsah balíčku Gelfix smíchejte s cukrem, přidejte do směsi a za stálého míchání asi 8 minut důkladně povařte.
Naplňte do připravených sklenic až po okraj. Uzavřete pečlivě víčkem, sklenice obrátíme dnem vzhůru a asi 5 minut necháme stát na víčku.
Bonusový recept: Zavařované houby
Žampiony, paprika, kopr, koření a kyselina citronová. Vyzkoušejte recept na zavařované houby, které využijete jako přílohu i základ omáček nebo salátů. Stačí zavařit do sklenic a vytáhnout kdykoliv v průběhu celého roku.