Máte zahrádku plnou čerstvé zeleniny a už nevíte, co s ní? Objevte 3 osvědčené recepty na rajčatové čatní, nakládanou zeleninu, salsu z rajčat a paprik. Jako bonus získáte recept na nakládané houby.

3 nejlepší recepty na zpracování zeleniny Zdroj: Se souhlasem společnosti Dr.Oetker
Máte zahrádku plnou čerstvé zeleniny a už nevíte, co s ní? Objevte 3 osvědčené recepty na rajčatové čatní, nakládanou zeleninu, salsu z rajčat a paprik. Jako bonus získáte recept na nakládané houby.
Pikantní rajčatové čatní se skvěle hodí k masu, sýrům nebo chlebu. Můžete ho použít i jako základ pro omáčky k těstovinám nebo jako dip k opečeným bramborám. Jeho chuť se navíc časem ještě zlepšuje, takže se nebojte připravit větší množství.
Nadrobno nakrájená rajčata vložte do hrnce. Přidejte vanilkovou pastu, želírovací cukr a promíchejte. Nechte 30 minut odstát.
Rajčata pomačkejte šťouchadlem na brambory. Cibuli, česnek a feferonku nakrájejte nadrobno. Spolu s mrkvovou šťávou, protlakem a citrónovou kůrou přidejte k rajčatům a promíchejte. Za stálého míchání přiveďte k varu a minimálně 5 minut povařte.
Přidejte bazalku a citrónovou šťávu. Čatní dochuťte solí, pepřem a skořicí a ihned naplňte až po okraj do sklenic. Sklenice důkladně uzavřete víčky, otočte dnem vzhůru a přibližně 5 minut nechte stát na víčkách.
Nakládání je jeden z nejstarších způsobů konzervace zeleniny. Ocet nejen konzervuje, ale také dodává zelenině charakteristickou chuť. Důležité je dodržet správný poměr kvalitních ingrediencí.
Domácí zpracování zeleniny má mnoho výhod. Máte kontrolu nad všemi ingrediencemi, můžete upravit chuť podle svých preferencí. Ekonomicky se domácí zpracování také vyplatí.
TIP: Vyzkoušejte recept na nakládanou zeleninu, která vám bude chutnat po celý rok.
Salsa z rajčat a paprik je dalším skvělým způsobem, jak zpracovat rajčata a papriky. Jestli chystáte grilovačku, salsa vám nesmí chybět.
Ve větším hrnci rozpalte olej, přidejte cibuli a osmahněte ji do zlatova. Postupně přidejte papriku, rajčata, chilli papričky, ocet, kyselinu citrónovou, sůl a pepř a asi 3 minuty poduste. Obsah balíčku Gelfix smíchejte s cukrem, přidejte do směsi a za stálého míchání asi 8 minut důkladně povařte.
Naplňte do připravených sklenic až po okraj. Uzavřete pečlivě víčkem, sklenice obrátíme dnem vzhůru a asi 5 minut necháme stát na víčku.
Žampiony, paprika, kopr, koření a kyselina citronová. Vyzkoušejte recept na zavařované houby, které využijete jako přílohu i základ omáček nebo salátů. Stačí zavařit do sklenic a vytáhnout kdykoliv v průběhu celého roku.
Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.
Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů
prima-cnn-news
prima-zeny
prima-zoom
prima-fresh
prima-cool
playboy
lajk
prima-living