Sedmikráska neboli chudobka nás provází od jara do podzimu. Je ideální jedlou květinou pro začátečníky. Trvanlivá, krásná, chutná…
Sedmikráska ozdobí talíř od jara až do prvních mrazů – je krásná, chutná a zdravá
Sedmikráska chudobka má velikou výhodu, že si ji nelze s ničím splést. Pozná ji i malé dítko. Odtud tedy její vhodnost pro první kulinární pokusy. Může po ní sáhnout každý, kdo by chtěl vstoupit do světa jedlých květů s neochvějnou jistotou, že se neotráví. Její nezměnitelnost tkví v její jednoduchosti a také všudypřítomnosti.
Kde ji sbírat, jak ji pěstovat
S pěstováním je to více než jednoduché. Sedmikráska chudobka roste sama a s chutí na každém trávníku. Potřebuje slunce a nežádá moc vody. Její pěstování tedy spočívá v tom, že se trávník nebude sekat na nejkratší délku a také pokud možno ne příliš často. Takhle jednoduše si doma můžete zařídit trvalý přísun sedmikrásek až do prvního mrazu. Jejich sběr v přírodě je také snadný. Pokud je trháte ve městě, stačí se rozhlédnout, jestli stanoviště není příliš blízko silnice, a tudíž zaprášené, nebo zda jej přednostně nevyužívají též psi.
Natrhejte si plnou misku sedmikrásek Zdroj: iStock
Jak chutnají?
Jarní chudobky můžete jíst „po hrstech“. Jejich chuť není nijak pronikavá, zato dodají jarním jídlům zajímavou strukturu. Květy se dají jíst celé s libovolně dlouhou stopkou. Není třeba preparovat žádné jejich části. Listová růžice je zjara také k jídlu, ale pokud budete chtít konzumovat divoké jarní výhonky, existují i chutnější květiny.
První chudobky chutnají velmi svěže. Později se prosazuje jejich lehce oříšková chuť. Jsou to nejvěrnější květy k jídlu i k dekoracím, protože ani s koncem vegetační sezony nejsou hořké.
Co s nimi v kuchyni
Jarní rychlená zelenina přímo vybízí, aby se k ní trochu chudobek přihodilo. Osvěží obyčejný zelený listový salát, hrubě strouhanou mrkev nebo plátkované ředkvičky. Na saláty s chudobkou používejte přednostně zálivky s olivovým olejem, nikoli majonézu nebo jogurt, vždy napřed zeleninu zamíchejte a květiny přidejte až těsně před podáváním. V létě se květy chudobek hodí na dekoraci prakticky jakéhokoli jídla – omeletky, jednohubky, pečené kuře, borůvkový koláč. Výhrou pro ně nejsou omáčky a polévky, kde se květinka může utopit. To je však pouze na úkor estetiky, nikoli kulinárních kvalit.
A zde najdete recept na sedmikráskové kapary:
Zdroj: kytkykjidlu.cz