Drobné listy a květy sedmikrásek nasypte směle do salátů, pomazánek, omáček i na chleba s máslem. Aby vám nebylo líto, že již odkvetly, zavařte si je do zásoby.
Natrhejte květy sedmikrásek (nejlépe zavřené) v takovém množství, kolik potřebujete do dvou sklenic. Omyjte je a osušte.
Ocet nalijte do kastrolu, přidejte stejné množství vody a lžíci soli a povařte asi 5 minut. Dobře omyté sklenice se šroubovacími víčky propláchněte vroucí vodou a na dno rozdělte koření.
Sklenice naplňte poupaty sedmikrásek a zalijte je lehce zchladlým nálevem. Dobře je uzavřete víčkem a postavte do hrnce. Sklenice v hrnci zalijte asi do tří čtvrtin jejich výšky vodou a sedmikrásky zavařujte 12 minut.
Sklenice vyndejte na složenou utěrku, otočte je víčkem dolů a nechte jejich obsah vychladnout. Uchovejte v chladu a podávejte do salátů, omáček nebo i na pizzu.
Prima tip: Jako kapary můžete naložit například také poupata pampelišek nebo lichořeřišnice.