Suroviny
- sedmikrásky (květy) 2 sklenice
- bílý vinný ocet 150 ml
- pepř 4 kuličky
- nové koření 2 kuličky
- hořčičné semínko 1/2 lžičky
- sůl
Postup přípravy
- Natrhejte květy sedmikrásek (nejlépe zavřené) v takovém množství, kolik potřebujete do dvou sklenic. Omyjte je a osušte.
- Ocet nalijte do kastrolu, přidejte stejné množství vody a lžíci soli a povařte asi 5 minut. Dobře omyté sklenice se šroubovacími víčky propláchněte vroucí vodou a na dno rozdělte koření.
- Sklenice naplňte poupaty sedmikrásek a zalijte je lehce zchladlým nálevem. Dobře je uzavřete víčkem a postavte do hrnce. Sklenice v hrnci zalijte asi do tří čtvrtin jejich výšky vodou a sedmikrásky zavařujte 12 minut.
- Sklenice vyndejte na složenou utěrku, otočte je víčkem dolů a nechte jejich obsah vychladnout. Uchovejte v chladu a podávejte do salátů, omáček nebo i na pizzu.
- Prima tip: Jako kapary můžete naložit například také poupata pampelišek nebo lichořeřišnice.