S elektrickým Citroënem za požitky na západ. Tipy na skvělé jídlo a pití!

Pokud si myslíte, že elektrovozy jsou vhodné tak akorát pro cestu na nákup ve městě, dovolíme si vás vyvést z omylu. My jsme si s nabíjecí novinkou Citroën ë-C4 vyrazili směrem západní Čechy objevovat zajímavé podniky, trochu času zbylo i na pěší výlety a historické památky. A tenhle francouzský švihák nám k tomu byl skvělým parťákem! Jestli se plánujete vypravit na podobný výlet, cestu vám nicméně doporučujeme rozvrhnout tak, abyste navštívili lokality, kde můž

Francouzská automobilka Citroën přišla na začátku letošního roku na trh s novinkou – elektrickou verzí oblíbené klasiky Citroën ë-C4. My jsme měli šanci vůz provětrat nejen v městském terénu, ale v honbě za zajímavými restauracemi i výletními lokacemi jsme tohoto mladého „Francouze“ vyvezli v rámci prodlouženého víkendu na dálnici a na venkov. Kam všude jsme se s ním podívali a co by vám rozhodně nemělo uniknout?

Romantický hotel Mlýn Karlštejn

Karlštejn 239

Pokud vyrážíte na západ z Prahy a jste zároveň milovníky golfu, jako první navštivte Golf Resort Karlštejn. Zatímco vy budete trénovat svůj golfový švih, využijte šance dobít svůj vůz. Když vám po pár odpalech vyhládne, zadejte do navigace jen pár kilometrů vzdálený romantický hotel Mlýn Karlštejn.

Okouzlí vás nejen krásné prostředí s terasou s výhledem na Berounku, ale hlavně místní Grill Restaurant Mlýn Karlštejn, jehož kuchyně je postavena na rybích specialitách. S dobíjecí stanicí jsou i zde na majitele elektromobilů perfektně připraveni.

Na začátek výletu doporučujeme vyhnout se dálnici a vyzkoušet u Citroënu ë-C4 sportovní režim jízdy po točitých silničkách Karlštejnska. Bude to sice mírně na úkor dojezdu, ale jízda vás bude bavit. Nový Citroën totiž umí zabrat!

BlackDog Bar&Grill

Česká 140, Beroun

Jestli se řadíte spíše k milovníkům burgerů, cestou na západ byste minout rozhodně neměli proslavený podnik BlackDog Bar & Grill Beroun, restauraci zaměřenou na americkou kuchyni, kde si na své přijdou i milovníci originálních koktejlů a dalších barových specialit.

Zatoužíte-li po pořádně masitém burgeru, BlackDog můžete navštívit nejen přímo v centru Berouna, ale od roku 2016 také v Praze na Palackého náměstí. Kromě klasických burgerů v menu nechybí steaky ze stařeného hovězího masa plemene Black Angus, quesadilly, burrita, na své si nicméně přijdou i vegetariáni. Po koronavirové pandemii tu navíc inovovali menu, takže pokud máte pocit, že do BlackDog Beroun nemusíte, protože jejich nabídku znáte, mylíte se. Burger Žárlivá manželka s pikantní salsou z habanero papriček nebo sendvič z hovězích líček jste určitě neměli!

Plzeňský Prazdroj

U Prazdroje 7, Plzeň

Co by to bylo za výlet na západ bez návštěvy českého nejslavnějšího pivovaru Pilsner Urquell? My jsme jej rozhodně ujít nenechali.

Plně elektrický Citroën slibuje dojezd přes 300 km. U sportovního režimu jsme si kupodivu výrazného snižování odhadovaného dojezdu nevšimli, překvapení ale přišlo v momentě, když jsme si to z Berouna namířili po dálnici D5 na Plzeň. V parném letním počasí jsme si pustili naplno klimatizaci a sešlápli pedál, tentokrát již na normální jízdní režim... A nepřestali jsme se divit, jakou „žízeň“ Citroën ve 130 km/h rychlosti prokázal. Proklamovaný dojezd se začal snižovat závratným tempem, jeden ujetý kilometr nás stál zhruba 3 kilometry dojezdu.

Přímo u Plzeňského Prazdroje naštěstí čekala dobíjecí stanice, kde nás opustil stres z toho, zda se nám podaří skutečně navštívit vše, co jsme si naplánovali. Prohlídková trasa v pivovaru trvá 80 minut. Zatímco jsme se kochali historickými sklepy, kde se dodnes vyrábí pivo Pilsner Urquell tradiční metodou jako za dob prvního sládka a kde nám názorně předvedli i to, jak se zlatavý mok vyrábí dnes, se nám podařilo baterii vybitou na 60 % dobít takřka naplno.

Vrcholem prohlídky pak byla degustace nefiltrovaného a nepasterizovaného piva Pilsner Urquell načepovaného přímo z ležáckých dubových sudů v historických sklepech, kterou si ale samozřejmě užili jen spolujezdci.

Hotel Jitřenka

Lázeňská 20, Konstantinovy Lázně

Po zastávce v Plzni jsme již poučeni o spotřebě našeho zapůjčeného elektromobilu zpomalili tempo na 120 km/h a vyrazili dále na západ až k historickému městu Stříbru. S lehkou nohou a nižší rychlostí začaly dojezdové kilometry ubývat o poznání reálnějším tempem. Přesto jsme ale raději při sjezdu z dálnice využili možnost zastavit se u poslední dobíjící stanice, kde jsme se občerstvili kávou a náš vůz opět dobili. S plnou baterií jsme pak vyrazili do naší cílové zastávky – malebných Konstantinových Lázní, kde jsme se ubytovali v hotelu Jitřenka.

Hotel s restaurací provozuje od pádu železné opony rodina Bocanových. Coby hoteloví hosté si vychutnáte nejen luxusní kontinentální snídaně, ale hlavně restauraci zaměřenou na moderní evropskou kuchyni. Steaky z místních farem, ale i odlehčené verze tradičních českých jídel vám dodají dostatek energie pro objevování přilehlého okolí.

Po obědě si určitě nezapomeňte skočit na něco sladkého do cukrárny navazující na restauraci, kde vás dostanou poctivé dezerty, které připravuje sama manželka majitele. Čím jiným si zpříjemnit odpoledne než koulí ze slaného karamelu s domácím rybízovým či trnkovým vínem?

Dvůr Krasíkov

Krasíkov 1, Kokašice

Až naberete síly, vyrazte na pěší prohlídku „lázní vašeho srdce“ a vydejte se také na nedaleký hrad Krasíkov (Švamberk). Ve Dvoře Krasíkov pod stejnojmennou zříceninou navštivte Minizoo a ochutnejte kozí sýry a další speciality, které si zde sami vyrábějí. A jako suvenýr si můžete přivézt jejich ručně vyráběné mýdlo z Amálčiny mýdlárny.

Přímo v Konstantinových Lázních dobíjecí stanici sice nenajdete, Citroën ë-C4 ale nabízí i možnost nabíjet z klasické elektrické sítě. Počítejte ale s tím, že v případě nabíjení ze sítě si počkáte. Za zhruba 16 hodin se nám podařilo baterii dobít o 50 %.

S baterií nabitou na tři čtvrtiny kapacity se nám ale podařilo se ze Západních Čech v klidu dopravit až do Prahy. Jízda s Citroënem ë-C4 vyžaduje tedy trochu cviku, ale jakmile si na něj zvyknete, nebudete chtít měnit. V Praze a větších městech navíc můžete využít i rychlonabíjejích stanic s výkonem až 100 kW, díky kterému plně „vyšťavenou“ baterii dobijete během hodinky.

Co nás na novém Citroën ë-C4 bavilo?

  • Sportovní jízdní režim
  • Dostačující kapacita zavazadlového prostoru, kam se bez problémů vešla zavazadla pro tři ženy na prodloužený víkend
  • Řada šikovných odkládacích prostor přímo ve voze, které překvapí svým objemem
  • Head-up displej, který se s nastartováním auta vysune za volantem a podává informace o aktuální rychlosti, ale i rychlostních limitech
  • Bezdrátová palubní nabíječka, kam si za jízdy můžete odložit svůj smartphone a dobíjet bez nutnosti hledat kabely

Kam dál v okolí Konstantinových Lázní?

  • V Polžicích navštivte originální italskou pizzerii Café Kryštof Harant, jehož majitelka strávila přes deset let v Itálii a na pokrmech je to znát
  • Užijte si romantiku na zříceninách gotických hradů Gutštejn a Volfštejn
  • Navštivte kláštery Teplá a Kladruby, kde na vás dýchne mystická atmosféra
  • Relax si dopřejte v pivních lázních v Chodové Plané a ochutnejte zde i místní pivo Chodovar

Jaké tipy na zajímavé podniky v západních Čechách máte vy? Napište nám na Facebook Prima Fresh nebo Instagram Prima Fresh!

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty