24 tipů na nejkrásnější nové kuchařky, které udělají radost pod stromečkem

Letošní nadílka nových kuchařských knih je pestrá a uspokojí každého. Vyšlo několik skvělých knih pro milovníky sladkého pečení, kuchařky pro chlapy nabízejí nápady na vaření v přírodě, moc povedené kousky přicházejí z kuchyní známých foodblogerek a pozadu nezůstávají ani slavní šéfkuchaři.

Nejez blbě

Karolína Fourová

Výživa člověka se stala jedním z nejkontroverznějších témat poslední doby. Díky internetu a sociálním sítím, kde má možnost sdílet kdokoliv cokoliv, a to hned, se výživové mýty šíří rychlostí blesku. Orientovat se v džungli protichůdných doporučení je složité a poznat pravdu ještě složitější. Výživa přitom zásadním způsobem ovlivňuje náš život i naši budoucnost. Výživová specialistka Karolína Fourová se proto rozhodla srozumitelně sepsat základní principy stravování. Ve své knize představuje jednotlivé složky výživy a jejich úkol v lidském organismu. Naučí vás číst správně obaly potraviny, vybírat si ty prospěšné. Přidává i svých 40 oblíbených receptů, ve kterých si získané znalosti rovnou ověříte.

www.karolinafour.cz

Radost v kuchyni

Mamachef / Martina Hladjuk

Hledáte pestré, originální a do detailu promyšlené recepty? Martina Hladjuk alias Mamachef přichází s výběrem svých nejlepších jídel a navíc vám poradí, jak pokrmy efektně servírovat. Pod vedením známé food blogerky a bývalé účastnice prestižní soutěže MasterChef připravíte drobné předkrmy, lahodné polévky, vydatné hlavní chody i hříšně dobré dezerty. Osvojte si působivé recepty, které potěší nejen chuťové buňky, ale i objektiv každého fotoaparátu.

www.mamachef.cz

Neplecha na plechu – Snídaně a svačinky pro děti

Markéta Lorenc Trpišovská

První tři roky života jsou pro vývoj dítěte nejdůležitější, z okolí nasává podněty jako houba. Ty dobré i ty špatné, učí se poznávat, co mu chutná i co se nejí. Proto je tak podstatné dbát na vyváženou výživu, aby dítě dobře prospívalo a zároveň si rozšiřovalo chuťové obzory. Markéta z blogu Neplecha na plechu si to začala uvědomovat při přechodu svého syna Štěpána z kojení na pevnou stravu a naplno se ponořila do sestavování dětského jídelníčku. V nové knize nabízí 57 receptů na snídaně pro děti všech věkových kategorií a přes 100 dalších nápadů, jak jídlo zábavně servírovat a nazdobit, aby chutnalo i zarputilým odpůrcům jídla. Součástí je i text nutriční terapeutky, jak by se mělo dítě ideálně stravovat a jak jídlo působí na naše tělo. Všechny recepty zároveň zkontrolovala, takže se na ně můžete naprosto spolehnout. Vodítko, kdy je vašemu mrňousovi nabídnout, poskytuje věkové doporučení.

www.neplechanaplechu.cz

Oheň a dým

Michal Hugo Hromas

Obliba venkovního vaření spadá do poloviny minulého století, kdy lidé začali mít tolik volného času, že ho rádi trávili s přáteli u grilu, který obsluhoval zpravidla muž a pekl na něm maso. Grilování zdomácnělo dávno i u nás, nejnovějším světovým trendem je však vaření na otevřeném ohni. Kuchař Michal Hugo Hromas je jeho velkým fanouškem a nad plameny připravoval maso a zeleninu už v době, kdy gastronomii vládla molekulární kuchyně. Ve své první kuchařce se s vámi podělí o své osvědčené recepty na jídla zeleninová, masová, ale i sladká. Na ohni totiž upečete pečivo, velký kus masa, ryby, drobné špízy i ovoce a zeleninu. Prozradí vám také, jak oheň založit, udržovat i využít jeho potenciálu na maximum střídáním různých technik a vybavení – roštu, kotlíku, tažínu a dalších, které láskyplně nazývá „můj plechový cirkus.“ Od první do poslední stránky z knihy sálá vášeň, voní kouř a stoupá dým, takže i když venku prší, máte si co číst.

www.luxor.cz

Hovory s řezníkem

Jana Florentýna Zatloukalová

Zkušená autorka kuchařek a populárního blogu Kuchařka pro dceru si uznání vysloužila podrobně popsanými recepty, ve kterých vysvětluje všechna případná úskalí tak, že se pod jejím vedením můžete bez obav pustit do složitých pokrmů a výsledek vždy sklidí potlesk. Ve stejném duchu se nese i kuchařka Hovory s řezníkem, ve kterém poutavě představuje svět masa a čtenáře krok za krokem učí, jaké maso se hodí k čemu a jak ho nejlépe upravit. Nabyté znalosti si můžete hned prakticky vyzkoušet v téměř 200 receptech. Druhé vydání má krásné nové fotky a hravou grafiku.

www.kucharkaprodceru.cz

Country kuchařka: Sám na čundru a hladový

Matěj Pospíšil

Po úspěchu knih Sám doma a hladový a Sama doma a hladová se autor Matěj Pospíšil pustil do trampské tématiky. Zábavná kniha obsahuje chalupářské a tábornické recepty jak českého, tak amerického či mexického původu. Postupy jsou psané, jak už jsme u Matěje zvyklí, s neotřelým humorem a nadsázkou. V knize nechybějí trampsky nostalgické odkazy, originální fotografie a texty českých country songů.

www.doselkaramel.cz

Cesta z těsta

Petra Burianová

Vítězka soutěže Peče celé Česko se samozřejmě ponořila do sladké poloviny tradiční české kuchyně. Lokální suroviny a sezonnost jsou pro Petru základem veškerého kuchařského umu – a tak nahlédněte do její kuchyně a nechte se zlákat jedinečnými recepty vycházejícími z přirozeného koloběhu české přírody! Jednotlivé kapitoly následují střídání ročních období a doplňují je ukázky tradičních řemesel.

www.albatros.cz

Famózní!

Mirka Van Gils Slavíková

Světoběžnice a renomovaná cukrářská umělkyně, která se nenechává svazovat úzkoprsými pravidly, tentokrát – a s elánem sobě vlastním – zacílila spíš na tradici. Těšte se tedy třeba na plzeňské buchty, makovec, kynutou bábovku, ale i Sacher, croissanty nebo třeba na žemlovku. Mirka říká, že se na tuhle knihu vlastně chystala celý život, a to je na 60 vymazlených receptech, rozdělených do 9 kapitol, opravdu vidět!

www.mirkavangils.cz

Vše sladké

Iveta Fabešová

Krásné dílko ze šikovných rukou jedné z nejznámějších a nejtalentovanějších profesionálních cukrářek se nepochybně zařadí ke klasice. Opravdu tu najdete prakticky vše, co uspokojí chuť na sladké, z poctivých surovin a v dokonalém provedení. Věnečky, sušenky, rolády, madlenky, bábovky, krémy, koláče, ale třeba i želé nebo karamelky pro děti. Krásnou knížku završují luxusní dorty a provázejí ji i střípky z Ivetina života a cesty (ne vždy sladké) za jejím snem.

www.sevruga.cz

Velká knedlíková kuchařka - Veletucet knedlíků v české kuchyni

Petr Kosiner, Jana Florentýna Zatloukalová

Velká knedlíková kuchařka vám nabídne hned veletucet (tedy 144) originálních knedlíkových receptů a odpoví začínajícím kuchařům na otázky ohledně přípravy všech druhů knedlíků. Zároveň nabídne přesné a fungující recepty vychytané do posledního detailu, včetně podrobných fotografických návodů. Uvařit bramborový, houskový nebo i kynutý ovocný knedlík už pro vás bude navždy „brnkačka“. Ostřílení kuchaři a kuchařky všech generací si zde rozšíří repertoár o speciální knedlíky a netradiční suroviny. V kuchařce najdete například perníkové knedlíky ke zvěřině, slavnostní mandlové ke svíčkové nebo rustikální fazolový knedlík k pivnímu guláši. Jsou zde i ovocné knedlíky všech druhů, rýžové knedlíky, ty do polévek, pečené či bezlepkové, vždy s podrobným návodem i doporučením, k jakému pokrmu jsou vhodné.

www.doselkaramel.cz

Jak jíme zdravě v zimě

Tým stojící za úspěšnými kuchařkami Jíme zdravě a Fitrecepty tentokrát postoupil do nastávající sezony. Připravil téměř stovku receptů od snídaní přes obědů v krabičkách i klasická „velká“ jídla ze zvěřiny, odlehčené, leč vydatné a hřejivé podzimní saláty i skvělé fastfoodové klasiky z celého světa. To vše pod dohledem nutriční specialistky, která zaručuje vyváženou sestavu živin, zároveň ale s vtipem a netradičně. Přesto je většina jídel hotová do 30 minut a pro sehnání surovin nemusíte zavařit internet.

www.jimezdrave.cz

Jak jíme zdravě na podzim

Prakticky ukázat, že můžete dobře a chutně jíst a přitom zhubnout i aktivně sportovat, stálo za nápadem a úspěšným blogem Fitrecepty tria Petra Nováka, Barbory Lundgren a Barbory Hlubučkové. Jejich poslední kuchařka se zaměřuje na podzimní sezonu a přináší nové nápady na zdravé, výživné, lahodné a zároveň zajímavé snídaně, obědy, večeře, svačiny i dezerty. Vedle 94 receptů v knize najdete i návod výživového poradce na vyvážený jídelníček. Zaujmou i neotřelé kombinace surovin, které však běžně seženete i zpravidla rychlá příprava pokrmů do 30 minuty.

www.jimezdrave.cz

Chutně a rychle

Gordon Ramsay

Šéfkuchař se stane šéfkuchařem nejen pro to, že umí skvěle vařit, ale také vést tým, být trochu vizionář a zároveň umělec a účetní, který si spočítá, jestli se nápad zaplatí. Gordon Ramsay to svým uměním dotáhl mezi globální celebrity, o čemž svědčí jeho televizní show, restaurace v USA i Británii, oceněné 3 michelinskými hvězdami a také několik kuchařských knih. Ta poslední reaguje na trend domácího vaření a ukazuje, že i ve všední den zvládnete uvařit pro celou rodinu nebo jen pro sebe výborné, zdravé a jednoduché jídlo, na které nakoupíte cestou z práce. Kouzlo této knihy netkví jen ve 100 receptech, ale i ve spoustě praktických tipů a triků. Po pečlivém přečtení a vyzkoušení zjistíte, že dokážete vařit jako šéfkuchař.

www.slovart.cz

Moje sváteční pečení

Josef Maršálek

Když cukrář Josef Maršálek v roce 2018 přijel do Prahy, způsobil doslova lavinu zájmu o moderní cukrařinu. Lze jej považovat za nejpovolanějšího ve svém oboru. Po studiu gymnázia se vyučil pekařem a cukrářem a zkušenosti odjel sbírat do světa – do britského Bathu i londýnského obchodního domu Harrods‘, kde připravoval dezerty i pro britskou královnu a stal se kuchařem roku. Luxusní cukrárnu založil a vedl v Indii, než se po mnoha letech vrátil do Prahy. Možná si ho pamatujete z poroty televizní soutěže Peče celá země. Kromě svých pamětí napsal i kuchařku Moderní česká cukrařina, ve které představil tradiční české zákusky v inovativním pojetí. Jeho novinka Moje sváteční pečení obsahuje 60 receptů na cukroví a další sváteční dobroty, které si pamatuje ze svého dětství. Nebyl by to ale Josef Maršálek, aby je nevylepšil v duchu moderní doby.

www.albatrosmedia.cz

Super jednoduše

Zdeněk Pohlreich

Známý šéfkuchař ve své nejnovější kuchařce ukazuje, že na skvělé jídlo potřebujete jen pár dobrých surovin. Nemusí jít o luxusní lahůdky, i prosté ingredience v odpovídající kvalitě se správnou úpravou promění v teplou večeři nebo rychlý oběd, který zasytí, chutná a je také zdravý. Ano, vaření může být jednoduché a hlavně zábavné. Pusťte Zdeňka do kuchyně a už nikdy nebudete přemýšlet, co dnes uvaříte.

www.sevruga.cz

Máma peče doma

Barbora Gorecká

Blogerka Bára pracuje jako zdravotní sestra a vychovává s manželem dvě děti. Na mateřské začala víc péct a od roku 2016 se o své neotřelé recepty převážně ze sezonních surovin dělí na blogu Máma peče doma. Letos v létě dopsala svoji první kuchařku plnou sladkostí. Tradiční i inovativní dobroty vypadají nádherně a díky srozumitelnému postupu je zvládnete i po prvním oťukání trouby.

www.mamapecedoma.com

Sladká

Cat & Cook / Ivana Jindřichová

Blogerka Cat & Cook, vlastním jménem Ivana Jindřichová, propadla jídlu ve 12 letech a od té doby stále vaří. Nejdřív pro sebe a pro mamku, pak pro přítele, pak pro spolubydlící a přátele, pro partnera a teď už i pro své čtenáře. Miluje kočky, které jsou také poznávacím znamením jejího blogu. Po Mindě přišly Miňonka a Laskonka, které se neobyčejně hodí do její nové, už třetí kuchařky z edice Sladká. Obsahuje recepty na dezerty z Čech i celého světa, které doplňují oblíbená sladká jídla a velikonoční a vánoční recepty. Podrobně popsané postupy, odpovědi na všechny otázky, které si při přípravě kladete, a krásné fotografie vás dovedou ke kýženému výsledku. Zaručeně se dočkáte nehynoucí lásky svých nejbližších.

shop.catandcook.cz

Koláče Chez Lucie

Lucie Dvořáková

Známá foodblogerka s vášní pro pečení opět nastavuje laťku. Pečlivé, promyšlené a mnohokrát odzkoušené recepty se snadno následují, provedou vás případnými úskalími a zbaví vás obav i z těch komplikovanějších kousků, a to i když jste v pečení úplní začátečníci. Bez problémů tak zvládnete jak jednoduché ovocné koláče, tak třeba kynuté frgály. Inspirací budou i krásné fotky, Lucie vás kromě základů naučí i efektní úpravu dezertů.

www.albatrosmedia.cz

Život s chutí kari, kari s chutí života

Valijah Klásová

Osobní román s pečlivě vybranými a ozkoušenými recepty na různé druhy kari a oblíbené indické a pákistánské pokrmy přečtete jedním dechem. Autorka s netypicky českým jménem se narodila v Písku, přestěhovala se do Prahy a po letech v korporátní sféře se rozhodla otevřít si obchod s indickým kořením. Setkání s pákistánským obchodníkem s kořením jí naprosto změnilo život. Společně s autorkou se naučíte připravovat od základu nejen kari, ale i další zeleninové pokrmy, drobné lahůdky i sladké dobroty.

www.luxor.cz

Do ruky – český streetfood nejen pro chlapy

Daniela Turecká

Podtitulek Padesát receptů, na které prostírání nepotřebujete, napovídá, že sice nepůjde o luxusní pochoutky pojídané ze značkového porcelánu, ale tahle sbírka streetfoodových pochoutek zároveň není ani o umaštěných langoších z pytlíku. O recepty v deseti kapitolách šmrncovních kousků se totiž postaralo pár známých jmen, mezi nimi třeba Lukáš Hejlík nebo Ben Cristovao. Rukavičky tedy potřebovat nebudete, ale chuťové buňky ani takhle na pochodu rozhodně neutrpí.

www.albatrosmedia.cz

Moderní mexická kuchařka

Felipe Fuentes Cruz, Ben Fordham

Podtitulek Autentické recepty na burritos, tacos, salsy a další říká v podstatě vše. Jedna z nejoblíbenějších světových kuchyní z oblasti Střední Ameriky si dávno vydobyla své místo i ve středu Evropy, ale ruku na srdce – známe ji skutečně tak dobře? Podle téhle krásné knížky ovšem zvládnete neuvěřitelně bohatou a chuťově pestrou mexickou kuchyni se stejným elánem, jako by se vám za okny prostíral Mexický záliv a pod nimi vyhrávali mariachi.

www.albatrosmedia.cz

Zkuste to doma sami

Smarticular

Praktická příručka prakticky pro každého, kdo se chce vyhnout předraženým kupovaným výrobkům a zároveň vědět, co vlastně v kuchyni používá. Knížka nabízí 137 nejlepších receptů (sirupy, pomazánky, kořenicí pasty) a nápadů od osvědčeného týmu, používá přírodní suroviny, pro které nemusíte jezdit daleko, přirozeně se vyhýbá zbytečným obalům a plastům, dává přednost místním a regionálním surovinám, snižuje uhlíkovou stopu, o nákladech ani nemluvě. Zkrátka „nápadník“ z dílny oceňovaného berlínského portálu, jaký dnes ocení každý, kdo umí rozumně uvažovat.

www.knihykazda.cz

Zachraň jídlo v kuchyni

Originální kuchařka, která změní váš pohled na jídlo a vaření. Ukáže vám, jak i z mála běžných surovin vykouzlíte fantastický pokrm, jak využít zeleninovou nať, slupky z melounu, zeleninové odřezky, kosti i lák z okurek. Naučí vás vařit jako profesionál, protože šéfkuchař ví, že jídlo jsou peníze a každý kousek může zazářit, pokud dostane optimální péči. Kniha je nabitá informacemi o plýtvání potravinami i praktickými tipy, jak to můžete omezit. Kapitoly jsou přehledně rozděleny podle druhů surovin, takže hned zjistíte, jak využít starší chléb, zbylé brambory od oběda nebo mrkvovou nať. Sto receptů na předkrmy, polévky, hlavní chody, dezerty, svačiny i párty pohoštění funguje jako nepřeberná inspirace, protože najednou zjistíte, že pochutnat si můžete téměř na všem.

www.zachranjidlo.cz

Jedlé město

Smarticular

Další z neobyčejně vtipných a probudilých příruček berlínského portálu tentokrát ukazuje všem, jejichž domovem jsou města, že ani tady před přírodou neutečou – a ani by neměli. Volně rostoucí jedlé rostliny si totiž najdou cestu i na nezastavěné plochy, o městských (leso)parcích ani nemluvě – a bylo by škoda tohohle potenciálu nevyužít. V knížce se dozvíte, proč a hlavně jak. Důrazu kladenému na místní, navíc bezobalovou produkci a mnohé zapomenuté poklady s překvapivým obsahem prospěšných látek není nikdy dost.

www.knihykazda.cz

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty