Suroviny
- vepřové ledvinky 600 g
- olej 2 lžíce
- cibule 2 ks
- uzená paprika 2 lžíce
- kuřecí vývar (nebo zeleninový) 300 ml
- crème fraîche 100 g
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- hladkolistá petržel (nebo pažitka k podávání)
Postup přípravy
- Ledvinky nejprve důkladně očistěte a nakrájejte na plátky o tloušťce přibližně 1 cm. Je důležité odstranit případné žlázy a tvrdé části ledvin. Důkladně je opláchněte pod tekoucí vodou.
- Na velké pánvi rozehřejte olej a opečte na něm ledvinky ze všech stran. Přendejte je na talíř a nechte prozatím stranou.
- Snižte teplotu na střední a na stejné pánvi za občasného míchání restujte na tenké plátky nakrájenou cibuli 10-15 minut, až změkne a lehce zezlátne.
- Vmíchejte papriku a opatrně restujte asi 30 vteřin, až se koření rozvoní (ale nesmí se připálit!), poté přilijte vývar a přiveďte k varu.
- Vraťte do pánve vepřové ledvinky a duste 30-35 minut, dokud nezměknou a nejsou uvařené.
- Vmíchejte crème fraîche a podle chuti osolte a opepřete.
- Při podávání posypte nasekanou petrželkou nebo pažitkou a podávejte s rýží, nudlemi nebo bramborami.
PRIMA TIP: Pro výraznější chuť můžete do základu omáčky spolu s cibulí přidat i na proužky nakrájené čerstvé papriky.
Vepřové ledvinky na smetaně Zdroj: iStock
Připravte si ledvinky na paprice podle videoreceptu se Zdeňkem Pohlreichem
Kompletní recept najdete ZDE