Suroviny
- brambory (malé, nové) 500 g
- listové těsto (hotové) 375 g
- rajčata 2–3 ks
- kozí sýr (s pevným okrajem) 90–100 g
- rozmarýn 1 lžíce
- sůl
- pepř
- olivový olej 1–2 lžíce
Postup přípravy
- Předehřejte troubu na 220 °C, u plynové na stupeň 7.
- Brambory vařte 12–15 minut, dokud nebudou měkké, ale aby zůstaly pevné. Pak je slijte, nechte okapat, prolijte je studenou vodou, aby se rychle ochladily.
- Rozprostřete těsto a odřízněte okraje. Dejte ho na pečicí plech, ostrým nožem udělejte rýhu asi 2 cm od krajů a potom tyto okraje nařízněte do různých tvarů. Střed propíchejte vidličkou a mlékem potřete nařezané okraje.
- Nakrájejte brambory a rajčata na plátky a od středu je naaranžujte po celém těstě. Na ně rozložte kousky sýra a rozmarýn. Ochuťte solí a namelte trochu černého pepře. Pokapejte olivovým olejem a pečte 20–25 minut, dokud nebude těsto křehké a povrch nazlátlý.
- Vyndejte koláč z trouby a podávejte hned nebo až za pokojové teploty.