Suroviny
- brambory 1 kg
- mouka dávka
- česnek 3 stroužky
- uzené maso 1 kg
- červené zelí 1 kg
- cibule 2 kusy
- olej dávka
- pepř špetka
Postup přípravy
1. Uzené maso nakrájíme na větší kostky a osmahneme kvůli barvě. Do výpeku přidáme cibuli nakrájenou na měsíčky a osmahneme dozlatova. Necháme vystydnout.
2. Bolky: Nastrouháme syrové brambory nahrubo, přidáme mouku, česnek, pepř, sůl a vypracujeme těsto. Bolky naplníme uzeným masem a tvarujeme do koulí. Dáme vařit.
3. Červené zelí dáme na osmaženou cibulku, přidáme sůl a dusíme asi dvacet minut. Podáváme k plněným knedlíkům, omaštěným výpekem nebo šťávou z masa, sádlem