Suroviny
- kuřecí prsa (nakrájené na proužky) 800 g
- olivový olej
- cibule 4 ks
- mrkev 4 ks
- pórek 2 ks
- jasmínová rýže 250 g
- máslo 1 plátek
- hladkolistá petržel 1 lžíce
Marináda
- olivový olej 5 lžic
- med 2 lžíce
- česnek 2 stroužky
- sójová omáčka 2 lžíce
- sladká chilli omáčka 2 lžíce
- skořice
- zázvor asi 1cm kousek
Postup přípravy
- V míse promíchejte všechny suroviny na marinádu, vložte proužky kuřecího masa a pořádně je ve směsi obalte ze všech stran. Mísu přetáhněte fólií a nechte v chladu minimálně 2 hodiny nebo nejlépe přes noc marinovat. Troubu rozpalte na 200 °C. Pak proužky masa cik-cak navlékněte na jehly nebo na předem namočené špejle.
- Do pekáče nebo na plech vyložený pečicím papírem vlijte trochu olivového oleje a vložte do něj připravené špízy. Ve zbylé marinádě v míse obalte i zeleninu a přidejte ji do pekáče k masu. Pečte cca 20 minut nebo dokud není kuře propečené, v polovině pečení maso, případně i zeleninu otočte, pokud by se vám připalovalo, velmi mírně podlijte vodou. Podávejte nejlépe s jasmínovou rýží uvařenou podle návodu níže a promíchanou s plátkem másla nebo rozpečenou bagetou (mně ovšem stačí jako příloha jen zelenina) a klínky citronu či limety.
- Rýži propláchněte v cedníku studenou vodou, vložte do kastrůlku se silnějším dnem a zalijte tak, aby voda sahala sotva na prst nad rýži. Osolte, přiklopte a přiveďte k varu. Jakmile se začne vařit, stáhněte plamen na minimum a rýži vařte, dokud nevsákne vodu a není měkká – trvá to asi 15 minut.