Zmrzlina s růží, kardamomem a pistáciemi

Doba přípravy:
Počet porcí: 2–3
Zmrzlina s růží, kardamomem a pistáciemi  Foto:
Zmrzlina s růží, kardamomem a pistáciemi
Foto: Máma mele vločky

„Co je po jméně? Co růží zvou, i zváno jinak vonělo by stejně,“ říká z balkonu Julie Romeovi a totéž lze říci i o této nevšední zmrzlině. Voní jako sama růže, přitom chutná po drahém koření a pistáciích a ideálně zakončí líné dopoledne bez tragického konce.

Suroviny
kardamom 4 tobolky
kokosové mléko 400 ml
kukuřičný škrob 1/2 lžičky
růžový sirup 2 lžíce
pistácie 100 g + na ozdobu
růžové okvětní plátky (ze zahrady bez postřiku)
Postup
1

Kardamom podrťte v hmoždíři a semínka vhoďte do kokosového mléka. Zahřívejte ho až k varu, pak odstavte a vmíchejte cukr a škrob, aby se při mražení netvořily velké krystalky ledu. Až se cukr zcela rozpustí, přidejte růžový sirup a nadrobno nasekané pistácie (dobře to jde v mixéru typu kutr). Promíchejte a nechte zchladnout.

2

Směs vlijte do zmrzlinovače a nechte zmrazit. Ihned podávejte posypané pistáciemi a plátky růž, nebo ji přesuňte do vhodné nádoby, uhlaďte povrch, ozdobte ho pistáciemi a růžovými plátky a uložte do mrazáku.

PRIMA TIP: Růžový sirup se vyrábí macerací okvětních plátků růží a konzervací voňavé tekutiny cukrem či fruktózou a citronovou šťávou. Koupíte ho v bioobchodech nebo přes internet, v lednici vám vydrží měsíce, než ho spotřebujete. V arabských zemích se používá podobným způsobem růžová voda, koncentrovanější růžová vůně a chuť, které proto postačí jen pár kapek.

Zmrzlina s růží, kardamomem a pistáciemi  Foto: Zmrzlina s růží, kardamomem a pistáciemi; foto: Máma mele vločky

MÁMA MELE VLOČKY

Máma mele vločky Foto:

Martina Alinče Dvořáková

Zahradní a krajinná architektka se rozhodla postavit výzvě bezlepkového vaření pro manžela Honzu čelem a když na trhu neobjevila žádnou vhodnou bezlepkovou kuchařku pro každý den, začala zkoumat jednotlivé suroviny a jejich kombinace s vědeckou důkladností. Po mnoha experimentech si rodina pochutnala na výborných jídlech bez lepku a často i bez zbytečného cukru či laktózy.

Martina Alinče Dvořáková ráda používá amarant, pohanku, čirok, tapioku, jáhly, ale i rýži či kukuřici a další bezlepkové suroviny, z kterých připravuje pokrmy na každý den a pro všechny příležitosti – od svačin po svátky. Své oblíbené recepty sepsala v kuchařce Máma mele vločky, kterou nafotila Lucie Fenclová. A protože doma moc maso nejedí, z knihy nakonec vypadlo úplně.

Vydává Došel karamel.

Videa

reklama

reklama