Vejce Benedikt

Doba přípravy:
Počet porcí: 3
Vejce Benedikt  Foto:
Vejce Benedikt
Foto: Tereza Sychrová FOODLOVER.CZ

Vejce Benedikt, snídaňová klasika, kterou má rád Zdeněk Pohlreich a já.

Abych to uvedla na pravou míru, přes týden snídám ovesnou kaši slazenou medem nebo sirupem z agáve, pečivo, lučinu, sýr nebo domácí müsli. O víkendu ale rádi vstáváme později a jsou to jediné dva dny, kdy si můžeme dopřát dlouhou a vydatnou snídani. Tenhle víkend jsme strávili u rodičů na jihu Čech. Strýc z vedlejšího stavení chová slepice, které celý den pobíhají po zahradě, a potom snášejí skvělá vejce. A právě na vejce Benedikt jsou čerstvá vejce potřeba. Jedinou komplikací v receptu je holandská omáčka, pokud si ale budete dávat pozor, určitě se vám nesrazí. Já ji na vejce ráda připravuji hustší, aby z žemle tolik nestékala, klasicky má být ale řidší. A pokud recept nevyužijete k vejci, určitě se vám bude hodit teď ve vrcholící sezoně chřestu.

Pokud si dáváte záležet na výjimečné snídani, dejte si záležet i na jejím servírování. Krásný jídelní servis je základem, na kterém dobré jídlo zaručeně vynikne. Pokud se vám líbí to z našeho receptu, v článku zjistíte, jak ho můžete získat:

Článek

Kolekce nádobí Waves od Jamieho Olivera  Foto: archiv Albert

Stylový brunch s designovým nádobím od Jamieho Olivera

Chcete s přáteli či rodinou oslavit nějaký významný okamžik? Uspořádejte oslavu u sebe doma a připravte vašim blízkým nezapomenutelnou hostinu. Aby vámi připravené ...

Suroviny
Na holandskou omáčku:
smetana ke šlehání 50 ml
máslo 70 g
polovina citronu
sůl
bílý pepř 1 špetka
půl lžíce octa
K podávání:
co nejčerstvější vejce 3 ks
ocet 1 lžíce
žemle rozkrájené napůl a opečené v toasteru
dobrá šunka 3 plátky
čerstvá pažitka
Postup
1

Nejdříve si začněte připravovat omáčku. Smetanu s octem, solí a pepřem nechte přejít varem a následně nechte dobře vystydnout. Máslo rozpusťte a dejte stranou.

2

V hrnci přiveďte k varu dostatečné množství vody, vřít musí tak akorát, aby se vám ve varu vejce nerozmetalo, až ho tam vhodíte. Do hrnečku rozklepněte vejce, vařečkou v kastrolu udělejte mírný vír a vlijte do něj vejce. Chce to trochu cviku, ale myslím, že třeba napodruhé už to zvládnete s přehledem. Vařte jen 2 minuty, potom vejce vyndejte děrovanou naběračkou a hned hoďte do studené vody, aby se vlastním teplem nedovařilo.

3

Na kastrůlek s vodou posaďte mísu, přiveďte pod ním vodu k varu, začněte poctivě šlehat žloutky a smetanovou směs. Plamen ztlumte, mísu čas od času z hrnce sundejte, problém totiž je, že když do mísy zespoda jde příliš tepla, udělají se vám de facto míchaná vajíčka. Šlehejte 4 nebo 5 minut, směs by měla viditelně zhoustnout. Po kouskách zašlehávejte máslo, nakonec ještě dochuťte citronovou šťávou, množství je na vás. Pokud se vám omáčka zdá moc hustá, stačí zředit trochou smetany.

4

Všechno dohromady sestavte. Žemle, šunka, vejce, omáčka, pažitka.

Vejce Benedikt  Foto: Tereza Sychrová FOODLOVER.CZ

Vejce Benedikt  Foto: Tereza Sychrová FOODLOVER.CZ

Vejce Benedikt  Foto: Tereza Sychrová FOODLOVER.CZ

 

Vejce Benedikt  Foto: Tereza Sychrová FOODLOVER.CZ

Vejce Benedikt. Foto: FOODLOVER.CZ

 

FoodloverKdo je Foodlover.cz ?

Jmenuju se Tereza Sychrová a můj blog vznikl v létě roku 2012 z čisté lásky k jídlu, vášně k vaření a potřeby seberealizace jinde než ve škole a v práci.

Foodlover.cz jsem především já – od malička velká milovnice jídla a všeho, co s jídlem souvisí, mimo to v posledních letech také milovnice cestování, studentka práv, asistentka v advokátní kanceláři, nenapravitelný nervák, perfekcionista a rozená pečovatelka o své blízké. Všechno se vším souvisí, a tak tyhle moje vlastnosti zároveň hodně utvářejí i podobu blogu.

Videa

reklama

reklama