Těstoviny s rajčatovou omáčkou v jednom hrnci

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Těstoviny s rajčaty v jednom hrnci  Foto:
Těstoviny s rajčaty v jednom hrnci
Foto: Klára Michalová

Je to taková malá revoluce. Uvařit těstoviny a omáčku najednou zní trošku šarlatánsky, ale opravdu to funguje. Ideální třeba na chalupě nebo na studentské koleji nebo když si jednoduše chcete ulehčit život :)

Tento recept uveřejnila na svém webu Martha Stewart a netrvalo dlouho a stal se hitem internetu a stále se objevují nové variace. Když jsem na něj narazila poprvé, hned mě zaujal. Jednoduše proto, že něco takového by mě asi nenapadlo, a i když si ráda s omáčkami na těstoviny vyhraju, tento způsob má také něco do sebe. Nejenže ušetříte nádobí i čas, ale při vaření se chuť rajčat a koření vsákne do těstovin a výsledný pokrm má mnohem kompaktnější chuť.

Pravda je, že pro výsledek je velmi důležitý poměr surovin a vody, aby se dostatečně vsákla nebo aby jí naopak nebylo málo. Každé těstoviny se vaří jinak dlouho, obsah plechovky s rajčaty je také důležitý, v některé je víc rajčat a méně šťávy, u některých naopak... Takže je potřeba při vaření těstoviny sledovat a případně tekutinu pár minut před koncem vaření odebrat nebo naopak trochu přilít. Já jsem vařila v novém hrnci od GreenPan a šlo to skvěle, nic se nemá šanci přichytit a baví mě ta skleněná poklice, kterou je do hrnce dobře vidět :) Hlavně hlídejte, aby pasta byla pěkně al dente.

Uvedené množství tedy berte trochu orientačně, chce to vyzkoušet a poměry si upravit podle vámi zvolených surovin. A nebojte se experimentovat, místo konzervovaných lze samozřejmě použít i čerstvá rajčata. Pro výraznější chuť přidejte třeba sušená rajčata nebo olivy.

Těstoviny s rajčaty v jednom hrnci  Foto: Klára Michalová

Těstoviny s rajčaty v jednom hrnci. Foto: Klára Michalová

 

Suroviny
linguine nebo spaghetti 400 g
krájená rajčata (400 g) 1 plechovka
bílá cibule 1 ks
česnek 4 stroužky
sušené chilli vločky 1/2 lžičky
sušené oregano 2 lžičky
sůl
čerstvě namletý pepř
extra virgin olivový olej 2 lžíce + k servírování
voda 900 ml
čerstvě strouhaný parmezán
Postup
1

Do velkého hrnce dejte na půl přelomené těstoviny, plechovku rajčat, na tenké měsíčky nakrájenou cibuli, na tenké plátky nakrájený česnek, otrhané lístky bazalky. Zalijte vodou a zasypte chilli kořením, oreganem, solí a pepřem a nakonec zakapejte olivovým olejem.

2

Přiklopte pokličkou a přiveďte k varu. Zmírněte oheň a pod poklicí nechte vařit asi 10 minut, každé 2 minuty promíchejte a zkontrolujte množství tekutiny. Ke konci vaření by už měla být tekutina téměř všechna vsáknuta do těstovin, pokud je jí v hrnci pořád hodně, odeberte ji lžící. Pokud je jí naopak málo a těstoviny se začínají přichytávat, trošku vody přilijte. Těstoviny nepřevařte, hlídejte je, aby zůstaly al dente!

3

Pokud je potřeba, dochuťte solí a pepřem, před servírováním ještě jednou promíchejte. Na talíři zakápněte kapkou olivového oleje a zasypte strouhaným parmezánem.

Těstoviny s rajčaty v jednom hrnci  Foto: Klára Michalová

Těstoviny s rajčaty v jednom hrnci. Foto: Klára Michalová

Článek

Zdravé vaření s nádobím GreenPan™

Vařte zdravě s GreenPan™

Jste milovníci vaření, kteří nedají dopustit na zdravá a chutná jídla?

 

Videa

reklama

reklama