Teplý salát z červené řepy a dýně

Doba přípravy:
Počet porcí: 4–6
Teplý salát z červené řepy a dýně Foto:
Teplý salát z červené řepy a dýně
Foto: profimedia.cz

Teplé saláty jsou skvělé jako příloha nebo lehké jídlo. Pečená zelenina v kombinaci se zeleným salátem a výraznou zálivkou je prostě skvělá!

Suroviny
červená řepa 500 g
dýně Hokkaido 500 g
červená cibule 2 ks
olivový olej 4 lžíce
sůl
citronová šťáva 2 lžíce
dijonská hořčice 1 lžička
mladý špenát 2 hrnky
hladkolistá petržel 2 hrnky
měkký ovčí sýr 100 g
pražené vlašské ořechy 3/4 hrnku
Postup
1

Řepy oloupejte a nakrájejte na čtvrtiny. Dýni Hokkaido očistěte od semínek a neoloupanou ji nakrájejte na větší kostky. Cibule oloupejte a nakrájejte na větší klínky. Na plech vyložený pečicím papírem nasypte řepu a dýni, zakapejte olivovým olejem a lehce osolte. Pečte v troubě na 180 ˚C asi 45 minut, až bude zelenina měkká. Na posledních 20 minut přidejte na plech i cibulové klínky. Nechte lehce vychladnout.

2

V malé misce vyšlehejte dohromady citronovou šťávu, olivový olej a hořčici. Ochuťte mořskou solí a čerstvě namletým černým pepřem.

3

Do velké mísy dejte špenátové lístky a nasekanou petrželku, ale té si nechte asi 2 lžíce na ozdobení. Polovinou zálivky přelijte špenátovou směs a lehce promíchejte. Rozdělte na 4 servírovací talíře, nebo nechte v míse, pokud chcete, vsypte ještě teplou pečenou zeleninu, potom posypte ovčím sýrem a opraženými ořechy. Ozdobte zbývající petrželkou, polijte zbytkem zálivky a hned podávejte.

Teplý salát z červené řepy a dýně Foto:

Teplý salát z červené řepy a dýně, foto: Profimedia.cz

Videa

reklama

reklama