Sýrovo-cibulové bulky

Doba přípravy:
Počet porcí: 24 ks
Sýrovo-cibulové bulky Foto:
Sýrovo-cibulové bulky
Foto: Pěkně vypečený blog

Bulky jsou jednoduché, není potřeba je ani nijak složitě tvarovat, takže je zvládnete raz dva. A ačkoli nejsou z kynutého těsta, po upečení vytáhnete z trouby nadýchané, měkoučké a voňavé bochánky.

Suroviny
mléko 150 ml
máslo 50 g
čedar 100 g
kypřicí prášek do pečiva (bez fosfátů) 3 lžičky
jedlá soda 1/2 lžičky
sůl 1/2 lžičky
žloutek rozšlehaný s trochou mléka 1 ks
sezamová semínka (černá nebo bílá)
hrubozrnná sůl na posypání
mouka na tvarování
Cibulka:
velká cibule 1 ks
přepuštěné máslo (ghí) 1 lžíce
olivový olej 1 lžíce
třtinový cukr 1 lžička
Postup
1

Nejprve si připravte cibulku, kterou oloupejte a nakrájejte na drobné kostičky. Do menšího hrnce dejte rozehřát olej a přepuštěné máslo. Přidejte nakrájenou cibulku a orestujte ji dozlatova. Poté k ní přidejte cukr a společně míchejte ještě asi dvě minuty. Pak nechejte cibulku vychladnout.

2

Troubu si předehřejte na 180 °C a připravte si 2 plechy, které vyložte pečicím papírem. Ve větší míse smíchejte mouku, kypřicí prášek, jedlou sodu, sůl a vychlazené máslo (nakrájené na kostičky).

3

Ručně vypracujte drobenku. K drobence pak přidejte cibulku a nahrubo nastrouhaný čedar. Přilijte mléko a vše ručně promíchejte. Do malé misky si dejte trochu hladké mouky, do které si pro snadnější tvarování „namáčejte“ ruce.

4

Tvarujte kuličky o velikosti golfového míčku a pokládejte je v dostatečné vzdálenosti od sebe na plech, na něm je pak ještě lehce prsty přitlačte, ať nejsou tak vysoké (i tak dost vyrostou). Poté je potřete žloutkem rozšlehaným s trochou mléka, posypejte sezamem, dle chuti hrubozrnnou solí a pečte přibližně 12 minut.

Sýrovo-cibulové bulky 2 Foto:

Sýrovo-cibulové bulky; foto: Pěkně vypečený blog

Pěkně vypečený blog Foto: Pěkně vypečený blog 

... aneb peču ráda pro svého muzikanta

Můj Pěkně vypečený blog je zaměřený zejména na sladké pečení, kterým dokážu provonět náš dům i několikrát týdně. Inspiraci čerpám například z receptů mých babiček, ale i bulharské rodiny mého muzikanta, díky které jsem začala objevovat nové chutě a poznávat tradiční balkánské pokrmy. Zároveň ráda zkouším nové moderní recepty, které s nadšením ochutnává naše početná rodina. Tím prvním a největším ochutnávačem, je vždy můj muzikant, protože jak už v podtitulu blogu zní ... peču hlavně pro něj.

Lucie Arichteva, 33 let

Videa

reklama

reklama