Sýrová polenta s opečenou zeleninou

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Sýrová polenta s opečenou zeleninou  Foto:
Sýrová polenta s opečenou zeleninou
Foto: Rychlé večeře pro školáky

Mísa teplé jemné polenty zasytí a zahřeje. Je to syté a zároveň levné jídlo a sýrová polenta se dá navíc dlouho skladovat. A opečenou zeleninu můžete různě kombinovat a měnit za jiné druhy podle stavu domácích zásob.

Pokud si chcete polentu připravit do zásoby, postupujte podle pokynů uvedených v tomto receptu. Použijte jen 4 hrnky (1 l) vody, nalijte uvařenou polentu do pekáče a uložte ji do lednice. Před podáváním polentu jen ohřejte v troubě nebo ji nakrájejte na trojúhelníčky, potřete olivovým olejem a opečte na pánvi na gril nebo na smažení.

Článek

Salát z růžičkové kapusty se švestkami a chilli  Foto:

Vyzkoušejte nové recepty s růžičkovou kapustičkou

Růžičková kapustička je báječná podzimní zelenina, kterou byste měli pustit do kuchyně. Má výraznou chuť a nejlépe jí svědčí kratší tepelná úprava, kdy si zachová svou...
Suroviny
sůl a čerstvě namletý pepř
voda 5 hrnků (1,25 l)
polenta 1 hrnek (155 g)
oloupaná máslová dýně, zbavená semínek a nakrájená na kostičky 375 g
růžičkové kapustičky, nakrájené napůl 250 g
olivový olej 3 lžíce
máslo 1 lžíce
strouhaný sýr Fontina 3/4 hrnku (90 g)
čerstvě nastrouhaný parmazán 2 lžíce
hladkolistá petržel, nasekaná
Postup
1

Předehřejte troubu na 230 °C.

2

Do velkého hrnce nalejte 5 hrnků (1,25 l) vody, nasypte do ní ½ lžičky soli a přiveďte k varu na vysokou teplotu. Přidejte polentu a směs opět přiveďte k varu. Zmírněte teplotu na nízkou úroveň a za častého míchání vařte polentu na mírném ohni zhruba 40 minut, dokud nezměkne a nebude hladká.

3

Mezitím na pečicí plech pokrytý pergamenovým papírem dejte růžičkovou kapustu a rozmačkejte ji. Pokapejte ji olivovým olejem a balzamikovým octem, osolte ji, opepřete a promíchejte. Rozprostřete zeleninu do jedné vrstvy, v polovině pečení ji jednou promíchejte a pečte zhruba 20–25 minut, dokud nezezlátne a nezměkne, ale stále si bude držet svůj tvar a konzistenci. Vyndejte zeleninu z trouby, dejte ji stranou a dodělejte polentu.

4

Jakmile polenta změkne, přidejte do ní máslo a sýr a ohřívejte ji, dokud máslo a sýr nezměknou. Přidejte sůl a pepř. Rozdělte polentu do misek, dejte na ni opečenou zeleninou a posypte ji nasekanou petrželkou. Ihned podávejte.

Sýrová polenta s opečenou zeleninou  Foto: Sýrová polenta s opečenou zeleninou; foto: Rychlé večeře pro školáky

Rychlé večeře: pro školáky

Rychlé večeře pro školáky Foto:

Kate McMillan

Tato kniha nabízí recepty na jednoduché, rychlé, přesto vynikající večeře pro kterýkoliv den v týdnu. Výběr receptů jistě potěší všechny věkové kategorie čtenářů.

Každý rodič dětí školou povinných ví, že všední dny jsou hektické a náročné. Sportovní tréninky, hodiny klavíru, domácí úkoly... Na připravení večeře často zbude jen pár minut. Tato kniha je řešením: více než 50 lahodných, výživných a zdravých receptů – a co víc, také, rychlých a snadných na přípravu.

Kate McMillan, profesionální kuchařka a matka tří dětí, ví přímo z první ruky, jak chaotické všední večery mohou být. A proto napsala tuto knihu, do které shromáždila tipy a triky pro jednoduché a zdravé večeře.

Na své si přijdou všichni: zastánci vegetariánského stravování i pořádného kusu masa... A dojde i na sladkou tečku :) Všechny pokrmy připravíte za pár minut, jsou zdravé a vašim dětem dodají potřebné vitamíny, minerály a živiny.

Vydalo nakladatelství Omega

Videa

reklama

reklama