Svíčková s knedlíkem

Doba přípravy:
Svíčková s knedlíkem Foto:
Svíčková s knedlíkem
Foto: Tereza Sychrová FOODLOVER.CZ

Svíčková není těžká, jen dá práci. Pokud hledáte rychlé jídlo pro celou rodinu, udělejte raději řízek. Pokud hledáte jídlo, se kterým strávíte hezké nedělní dopoledne, připravte svíčkovou.

Recept

Svíčková s muffinem a medailonky  Foto:

Svíčková s muffinem a medailonky

Sváteční svíčkovou omáčku zkuste tentokrát podle originálního receptu. Místo knedlíků připravte výtečné slané muffiny a maso servírujte v minutkové úpravě.
Suroviny
Omáčka:
smetana ke šlehání 200 ml
mrkev 300 g
celer 150 g
petržel 150 g
cibule 1 ks
máslo 50 g
citron 1 ks
ocet podle chuti
hořčice 1 lžička
nové koření 3 kuličky
tymián 1 lžička
celý černý pepř 5 kuliček
nakládané brusinky 1 lžíce
hovězí maso (ideálně svíčková, ale např. i hovězí zadní) 1 kg
špek na prošpikování
Knedlíky:
starší rohlíky, na kostičky 10 ks
mléko 250 ml
vejce 3 ks
máslo 50 g
sůl
posekaná hladkolistá petrželka
K podávání:
brusinky
citron na plátky
Postup
1

Naložení masa: Maso se zeleninou si naložte den předem. Kořenovou zeleninu oloupejte a nakrájejte na kostky. Cibuli nakrájejte na půlměsíčky.

2

Maso omyjte, osušte, svažte provázkem do hezkého válečku, špek nakrájejte na delší hranolky a dejte do mrazáku zmrznout. Do masa udělejte špikovacím nožem po vlákně zářezy a nacpěte zmrzlým špekem (jde to mnohem lépe, pokud je tuhý).

3

Maso ze všech stran opepřete, potřete horčicí. Do kastrolu dejte na dno zeleninu, na ni maso, přidejte bobkový list, celý pepř, nové koření, lžičku tymiánu a 3 plátky citronu.

4

Pokud vám zbyde kousek špeku, nakrájejte ho na drobné kostičky a přidejte k zelenině. Vše zalijte 50 ml rozpuštěného másla a nechte v lednici přes noc odpočívat.

5

Pečení masa: Druhý den maso vyndejte, opečte ho zprudka ze všech stran na oleji. Potom ho vraťte k zelenině, osolte, přidejte lžíci brusinek, lžíci cukru, zalijte vodou tak, aby zelenina i maso byly hezky ponořené.

6

Přiklopte vše těžkou poklicí a pečte v troubě, až bude maso krásně měkké. Záleží na tom, jak velký kus máte a jak je kvalitní. Podle mých zkušeností je na pečení masa třeba vyhradit asi 2–3 hodiny. Občas pečení zkontrolujte, jestli se nevyvařila všechna voda. Případně podlijte.

7

Knedlíky: V mezičase si připravte knedlíky. Rohlíky nakrájejte na kostičky. Oddělte si žloutky a bílky. V míse smíchejte mléko, žloutky a rozpuštěné máslo.

8

Rohlíky zalijte tekutou směsí, osolte, přidejte posekanou petrželku a promíchejte. Ušlehejte sníh z bílků, vmíchejte ho k rohlíkům. Utrhněte si kus potravinové fólie, jednu třetinu hmoty přeneste na fólii a mokrýma rukama vytvarujte knedlík, zabalte dobře do potravinové fólie, lepší je knedlík obalit ještě jednou vrstvou. Takto postupujte i se zbylými knedlíky. Vařte asi 18 minut ve vroucí vodě.

9

Dokončení omáčky: Když je maso měkké, vyndejte ho a odložte stranou. Z omáčky vyndejte všechno koření a plátky citronu, zalijte tučnou smetanou a tyčovým mixérem rozmixujte dohladka. Podle chuti dosolte, ocitronujte, přidejte ocet a případně cukr. Výsledná chuť záleží na vašich preferencích.

10

Maso nakrájejte na plátky, servírujte s brusinkami, citronem a případně i šlehačkou.

Svíčková s knedlíkem 2 Foto: Svíčková s knedlíkem; foto: Tereza Sychrová FOODLOVER.CZ

FoodloverKdo je Foodlover.cz ?

Jmenuju se Tereza Sychrová a můj blog  vznikl v létě roku 2012 z čisté lásky k jídlu, vášně k vaření a potřeby seberealizace jinde než ve škole a v práci.

Foodlover.cz jsem především já - od malička velká milovnice jídla a všeho, co s jídlem souvisí, mimo to v posledních letech také milovnice cestování, studentka práv, asistentka v advokátní kanceláři, nenapravitelný nervák, perfekcionista a rozená pečovatelka o své blízké. Všechno se vším souvisí a tak tyhle moje vlastnosti zároveň hodně utváří i podobu blogu.

Recept

Svíčková s karlovarským knedlíkem podle Radka Davida Foto:

Svíčková s karlovarským knedlíkem podle Radka Davida

Svíčková omáčka patří mezi naše národní poklady. Vyzkoušejte úpravu, tak jak ji podává šéfkuchař Radek David ve vyhlášené průhonické restauraci Babiččina zahrada.
Videa

reklama

reklama