Svíčková s muffinem a medailonky

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Svíčková s muffinem a medailonky  Foto:
Svíčková s muffinem a medailonky
Foto: Easy weekends

Sváteční svíčkovou omáčku zkuste tentokrát podle originálního receptu. Místo knedlíků připravte výtečné slané muffiny a maso servírujte v minutkové úpravě.

Suroviny
velká mrkev 1 ks
celer 1/4 ks
větší petržel 1 ks
cibule 1 ks
olej 50 ml
nové koření 5 kuliček
celý černý pepř 1/2 lžičky
cukr krupice 3 lžíce
ocet 100 ml
silný hovězí vývar 1 litr
citron 1 ks
máslo 30 g
sůl
Medailonky:
hovězí svíčková 800 g
olej 1 lžíce
sůl
čerstvě namletý pepř
Muffiny:
rohlík 4 ks
nasekaná hladkolistá petržel 2 lžíce
rozpuštěné máslo 50 g
vejce 4 ks
mléko 50 ml
mrkev nakrájená na velmi drobné kostičky 1 lžíce
špetka muškátového oříšku
špetka soli
Postup
1

Zeleninu a cibuli nakrájejte nadrobno a orestujte na oleji spolu s kořením dozlatova. Přidejte cukr a restujte minutu. Zalijte octem a nechte odpařit. Přilijte vývar. Oloupaný citron nakrájejte a přidejte do kastrolu. Na mírném ohni vařte 40 minut, do změknutí zeleniny.

2

Vyjměte koření a rozmixujte dohladka. Přidejte smetanu a lehce povařte. Dochuťte solí, případně cukrem. Nakonec přidejte máslo a zamíchejte.

3

Na muffiny nakrájejte rohlíky na kostky asi 1x1 cm. Přendejte na plech vyložený pečicím papírem a opečte dozlatova. Dejte do misky, vsypte hrst nasekané petrželky, máslo, žloutky, mléko, mrkev, mouku a muškátový oříšek. Z bílků vyšlehejte se špetkou soli sníh a opatrně ho vmíchejte do hmoty.

4

SIlikonové formičky na muffiny vymažte máslem. Naplňte je těstem. Vložte do kastrolu s vodou na pařák. Přiveďte k varu a vařte pod poklicí v páře asi 20 minut.

5

Svíčkovou nakrájejte na 4 medailonky. Osolte a opepřete. Obalte plátkem slaniny a svažte provázkem. Medailonky zprudka opékejte minutu na oleji z každé strany. Vložte do trouby předehřáté na 180 stupňů a pečte asi 10 minut.

6

Podávejte s muffiny a s omáčkou.

Svíčková s muffinem a medailonky  Foto:

Svíčková s muffinem a medailonky, foto: Easy weekends

Easy weekends Foto:

Easy weekends

David Skokan, ed. Jana Vašáková

Snadné víkendové vaření na celý rok

Hledáte inspiraci na snadné a zároveň sezonní pokrmy na víkendový stůl? Řešíte, co uvařit, aby si pochutnala celá rodina? Pak vám přijde k chuti knížka od kuchaře a foodstylisty Davida Skokana.

Od jara až do zimy vám bude průvodcem surovinami pro dané období a zároveň vám představí více než 90 vyzkoušených receptů nejen na víkend. Mužská jízda v kuchyni může začít…

Vydalo nakladatelství Mladá Fronta.

Videa

reklama

reklama