Staročeské lokše

Doba přípravy:
Počet porcí: 6
Staročeské lokše  Foto:
Staročeské lokše
Foto: S vášní pro jídlo

Lokše nebo-li bramborové placky jsou vynikající variantou místo knedlíků třeba ke kachně, a pokud máte rádi sladké, můžete si je udělat i s povidly nebo s mákem. Máme pro vás základní recept na vláčné lokše na sádle a jako bonus i recept na plněné lokše do ruky.

Suroviny
Lokše:
brambory (uvařené ve slupce) 400 g
sůl
mouka na podsypání
sádlo na omaštění
Lokše do ruky:
velká cibule 2 ks
sůl
ostravské nebo paprikové kvalitní párky nebo tenké klobásky
lokše
Postup
1

Brambory nastrouhejte najemno, přisypejte k nim mouku a trochu soli.

2

Z uvedených surovin zpracujte ručně těsto (podle potřeby přidejte víc mouky, aby se těsto nelepilo, ale zase nesmí být tuhé).

3

Těsto rozdělte na 6 dílů a na pomoučené ploše z nich opatrně vyválejte placky o průměru 25 centimetrů a na suché pánvi nebo plotýnce opečte z obou stran, dokud se placky nezačnou nadouvat a neobjeví se na nich zlaté plochy.

4

Hotové placky ještě horké pomažte rozpuštěným sádlem a poskládejte je na sebe.

5

Lokše do ruky: Na sádle spolu s párky nechte dozlatova opéct najemno nasekané cibule a před odstavením z plotny vše ještě dostatečně osolte.

6

Každou placku v tenoučké vrstvě pomažte povidly, přidejte klobásku a trochu cibule.

7

Placku pak už jen zaviňte do ruličky a podávejte.

Staročeské lokše  Foto:

Staročeské lokše  Foto: Staročeské lokše, foto: S vášní pro jídlo

S vášní pro jídlo Foto: S vášní pro jídlo

S vášní pro jídlo je inspirativní foodblog, který píše Kaya Kounová Roubíčková.

Dobré jídlo je její velkou vášní, takže není náhoda, že čas ji přivedl k psaní právě o něm. Velmi ráda připravuje jídla nenáročná, zato s maximálně vyladěnými chutěmi.

Na stránkách blogu svasniprojidlo.cz se s vámi dělí o to nejlepší, co v kuchyni vytvořila. Najdete zde rozmanitou kuchyni z celého světa připravenou se špetkou hravosti a hlavně s vášní!

Videa

reklama

reklama