Spaghetti alla chitarra s jehněčím masem a paprikami

Doba přípravy:
Počet porcí: 6–8
Spaghetti alla chitarra s jehněčím masem a paprikami  Foto:
Spaghetti alla chitarra s jehněčím masem a paprikami
Foto: Saveur - šťastná italská kuchyně

Jehněčí maso se v kuchyni kraje Abruzzo objevuje často. Právě v těchto končinách pastevci stále provozují tisíciletou tradici nazývanou transumanza – přesouvání stád ovcí z nížin na hory a zpátky v závislosti na ročním období.

Spaghetti alla chittara jsou dlouhé nudle, které se tvarují tak, že se plát těsta prolisuje skrze speciální rám s kovovými strunami, jež připomínají ty kytarové (chitarra).

Článek

Parádní recepty na milované špagety Foto:

16 parádních receptů na oblíbené špagety

Ačkoliv je druhů těstovin nepřeberné množství, jeden druh z nich nepokrytě vyčnívá. Špagety neboli spaghetti, pokud chcete ctít italský původ, jsou zkrátka nepřekonatelné.
Suroviny
mleté jehněčí maso 450 g
česnek, nakrájený na plátky 3 stroužky
sůl a čerstvě namletý černý pepř
bílé víno 1/2 šálku
jehněčí nebo kuřecí vývar 1,5 šálku
celá loupaná rajčata z plechovky, rozmačkaná rukou 1 konzerva (400 g)
velké červené kapie, nakrájené na 0,5cm proužky 2 ks
velká žlutá kapie, nakrájená na 0,5cm proužky 1 ks
těstoviny spaghetti alla chitarra nebo silné špagety 450 g
nastrouhaný sýr Pecorino Romano k podávání
Postup
1

V hrnci na středním až vysokém plamenu rozehřejte olej. Vložte jehněčí maso, které vařečkou rozdělte na menší kousky a opékejte ho 6–8 minut dohněda. Přidejte bobkové listy, česnek, sůl a pepř a restujte 2–3 minuty, dokud česnek nezezlátne. Přilijte víno a vařte 2–3 minuty, dokud tekutiny v hrnci neubude na polovinu. Přidejte vývar, rajčata, sůl a pepř a zvolna přiveďte k varu. Plamen stáhněte na střední až mírný. Za občasného míchání vařte 35–40 minut, dokud omáčka mírně nezhoustne. Poté do ní vmíchejte kapie a vařte 4–6 minut, dokud nejsou měkké, ale nesmí se rozpadat. Odeberte bobkové listy.

2

Mezitím ve velkém hrnci s řádně osolenou vroucí vodou vařte 10–12 minut těstoviny, dokud nejsou al dente. Vodu slijte a špagety přendejte do hrnce s omáčkou. Přidejte sůl a pepř a za použití kuchyňských kleští těstoviny omáčkou důkladně obalte. Hotový pokrm rozdělte na servírovací misky či talíře a ozdobte pecorinem.

Spaghetti alla chitarra s jehněčím masem a paprikami  Foto: Spaghetti alla chitarra s jehněčím masem a paprikami; foto: Saveur – šťastná italská kuchyně

Saveur - šťastná italská kuchyně Foto:

Saveur: Šťastná italská kuchyně

Z redakce oblíbeného amerického kulinářského časopisu přichází i nová kultovní italská kuchařka, která nabízí 100 receptů z archivů časopisu. Fantastické recepty jsou doplněné krásnými barevnými fotografiemi a zajímavostmi o celosvětově oblíbené italské kuchyni.

Naleznete zde klasické i zcela nové recepty plné typických italských chutí, vůní a ingrediencí – zkrátka vše, co potřebujete k přípravě skvělého italského jídla.

Recepty jsou seřazeny do následujících kategorií: předkrmy, polévky a saláty, těstoviny, rizoto a pizza, maso a ryby, zelenina, dezerty.

Pusťte se do kulinářského dobrodružství s touto klasickou italskou kuchařkou!

Videa

reklama

reklama