Šneci po pražsku

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Šneci po pražsku Foto:
Šneci po pražsku
Foto: Regionální kuchařka

Mít na vánočním menu šneky bývalo zažitou tradicí, ještě dnes ji některé podniky v hlavním městě drží. Coby postní jídlo se obvykle hlemýždi připravují k obědu čtyřiadvacátého prosince.

Šneky však hospodyně dělávaly i během roku; hlavní sezona, kdy je děti chodily sbírat a pak prodávat na trzích, bývala v dubnu a květnu. Následující recept je neodmyslitelně spjat s pražskou restaurací U Vladařů.

Suroviny
šneci 24 ks
máslo 6 lžic
žloutky 2 ks
žemle 3 ks
sardelka 2 ks
smetana 3 lžíce
zeleninový vývar 1 l
bílý mletý pepř 1 špetka
čerstvá petrželka 1 hrst
česnek 1 stroužek
sůl 1 špetka
Postup
1

Šneky zbavíme případných parazitů na ulitách a necháme je hodinu povařit v osolené vodě se lžící octa. Po uvaření je špičatým nástrojem vyjmeme z ulit, přičemž dáváme pozor, abychom neutrhli ocásek.

2

Ulity vrátíme zpět do vroucí vody a další hodinu je necháme vyvařit. Maso zbavíme ocásků s blánou a vaříme další hodinu v zeleninovém vývaru.

3

Pak šnečí maso slijeme, jemně nasekáme, žemle nakrájíme na kostičky a zalijeme smetanou, přidáme žloutky, tři lžíce rozpuštěného másla a utřené sardelky. Přimícháme najemno nasekanou petržel. Takto připravenou fáší naplníme ulity šneků, pomažeme rozpuštěným máslem s česnekem, vložíme do zapékací misky a necháme péct asi deset minut v troubě vyhřáté na 190 °C.

Šneci po pražsku Foto: Regionální kuchařka

Šneci po pražsku, Foto: Regionální kuchařka

 

REGIONÁLNÍ KUCHAŘKA

Regionální kuchařka NOVÁChuťový místopis Čech, Moravy a Slezska

Petra Pospěchová

Jediná kuchařská kniha, která poctivě mapuje kuchyni všech krajů České republiky.

Obsahuje 13 kapitol, z nichž každá představuje konkrétní region i specifika jeho kuchyně (Brno, Haná, Horácko, Chodsko, jižní Čechy, Krkonoše, Polabí, Praha, Slezsko, Slovácko, Sudety, Šumava, Valašsko). Vysvětluje, proč se užívaly zrovna tyto suroviny nebo způsoby přípravy jídla, co se jedlo v minulosti ve všední den i ve svátek, s jakými rituály bylo jídlo spojené atd.

Kniha vás seznámí s národopisem, historií, se spoustou zajímavostí (třeba kde je na Strážnicku největší oskeruše nebo kde koupíte pálenku oskerušovici), ale především tím nejlepším z kuchyně daného regionu. Těšit se můžete na tradiční polévky, masitá jídla nebo sladkosti. Vše je doplněno krásnými fotografiemi pokrmů i krajiny.

Vydává nakladatelství SmartPress, 352 stran, 599 Kč, vyjde na podzim 2013

Videa

reklama

reklama