Sicilský tuňák s fenyklem a chilli

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Sicilský tuňák s fenyklem a chilli Foto:
Sicilský tuňák s fenyklem a chilli
Foto: Kuchařka Oleje

Steak z čerstvého tuňáka je opravdu delikatesa, ale je nutné jej správně připravit. Takhle ryba se totiž nesmí propéct – nejlépe chutná připravená medium, kdy střed steaku je syrový a zachová si šťavnatost.

Článek

Parmice plněné pomerančem a bobkovým listem Foto:

20 fantastických receptů z mořských ryb

Na dovolené si jistě řada z vás dopřává skvělé mořské ryby. My pro vás máme výběr receptů pro chvíle, kdy na tresku nebo třeba mořského vlka dostanete chuť doma! :)
Suroviny
čerstvé tuňákové steaky 4x 125 g
čerstvý fenykl, nakrájený na tenké plátky 2 bulvy
červená cibule, nakrájená na tenké plátky 2 ks
olivový olej 2–3 lžíce
křupavý chléb k podávání
Marináda:
čerstvé červené chilli papričky, zbavené semínek a najemno nakrájené 4 ks
česnek, rozmačkaný 4 stroužky
nastrouhaná kůra a vymačkaná šťáva ze 3 citronů
najemno nasekaná hladkolistá petržel 1 velká hrst
mořská sůl a čerstvě namletý černý pepř
Postup
1

Na marinádu v misce smíchejte všechny suroviny a podle chuti přidejte sůl a pepř. Tuňákové steaky položte do keramické nádoby a navrch rozetřete 2–3 lžíce marinády. Zbytek marinády uschovejte.

2

Grilovací nebo těžkou pánev dejte na plotýnku o střední teplotě. Spolu s olejem na pánev hoďte i fenykl a cibuli a smažte 5 minut, dokud nezměknou. Přendejte na talíř a pokapejte zbylou marinádou.

3

Z tuňáka setřete marinádu a přendejte ho na horkou pánev. Z každé strany smažte 4–5 minut, aby steak byl přesně tak, jak ho máte rádi.

4

Tuňákové steaky podávejte se zeleninou a křupavým chlebem, který můžete namočit ve šťávě.

Oleje – Používání olejů z ořechů, semen a plodů na vaření, dresinky a marinády

Ursula Ferrigno

Kuchařka Oleje Foto:

Olej se nemusí používat jenom na smažení. V této nedocenitelné knize vám šéfkuchařka Ursula Ferrigno představí některé z nejdůležitějších kulinářských olejů. Dozvíte se, odkud pocházejí, jejich základní vlastnosti, jak mohou být prospěšné pro naše zdraví i to, jak je v kuchyni nejlépe využít. Budete mít možnost si vyzkoušet i velmi lákavé recepty, které umocňují jedinečné chutě surovin. Stejně jako každá jiná ingredience, i olej se totiž vybírá, aby ladil s celkovou chutí pokrmu.

Objevte tajemství jedinečných vinaigrette, dresinků či marinád. Vyzkoušejte použití olejů při výrobě jednoduchých receptů, jako je carpaccio s gorgonzolou a vlašskými ořechy nebo při přípravě zeleninových pokrmů. Recept na čínské medové kuře zase obohatí váš způsob přípravy masa. Na řadu přijdou i vaše cukrářské schopnosti, které můžete uplatnit při přípravě toho nejlepšího italského jablečného koláče s mandlemi nebo dokonalé zmrzliny z olivového oleje.

Existují desítky druhů olejů od extra panenského olivového až po kokosový. Nadchněte se pro ně a zjistěte, jak je nejlépe využít ve více než 25 receptech, které vás tato kniha naučí.

Videa

reklama

reklama