Salát ze zelené čočky

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Salát ze zelené čočky Foto:
Salát ze zelené čočky
Foto: Jezte česky

K čočkovému salátu můžete natrhat i pár listů salátu frisé nebo rukoly. Místo hrušky zkuste vmíchat do čočky kostky červené řepy anebo jen lehce orestovanou, na čtvrtky nakrájenou cibuli.

Suroviny
suchá zelená čočka 120 g
citron 1 ks
med 4 lžičky
hruška 2 ks
nasekaná zelená petrželka 2 lžíce
olivový olej nebo řepkový olej 2 lžíce
sůl
Sedlčanský Modřenín (200 g) 2 ks
Postup
1

Zelenou čočku si den předem namočte. Před vařením z ní slijte vodu a čočku propláchněte. Zalijte ji znovu studenou vodou a vařte doměkka, přibližně 15 minut.

2

V menším kastrůlku rozmíchejte hrnek vody se šťávou vymačkanou z poloviny citrónu a 2 lžičkami medu. Hrušky oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na kostičky. Dejte je do kastrůlku s ochucenou vodou a povařte 3 minuty. Poté vodu slijte.

3

Připravte si zálivku. Do malé skleničky dejte šťávu z druhé půlky citrónu, 2 lžičky medu, olej a asi 1/4 lžičky soli. Skleničku uzavřete víčkem a pořádně protřepejte. Uvařenou čočku smíchejte s hruškou a připravenou zálivkou a podle chuti dosolte. Na každou porci pak dejte kousky Sedlčanského Modřenínu podle vaší chuti.

Salát ze zelené čočky Foto:

Salát ze zelené čočky                                                                                         Foto: isifa.com

Jezte českyJEZTE ČESKY– rok v naší kuchyni

Jana Vašáková, Zdena Skokanová N.

Tato kuchařka přináší osvědčené tipy, jak používat zdravé lokální sezonní suroviny v kuchyni – autorky oprášily staré české recepty našich babiček a prababiček a přizpůsobily je současným potřebám. Naučí vás připravovat domácí marmelády, sirupy i nanuky, nezapomínají ani na netradiční vánoční a velikonoční menu nebo pochoutky z posvícení. Navíc v knize najdete zajímavosti a reportáže z tradiční zabijačky nebo z honu.

Vydalo nakladatelství Smart Press

Videa

reklama

reklama