S Klárou v kuchyni: Chřestový salát s jahodami a sýrem

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Chřestový salát s jahodami a sýrem  Foto:
Chřestový salát s jahodami a sýrem
Foto: Klára Michalová

Sezonu chřestu je potřeba využít naplno: Až se vám přejí oblíbené recepty s holandskou omáčkou nebo osmaženou strouhankou a máslem, zkuste tento výtečný salát s jahodami a výrazným sýrem.

 

Podívejte se, jak jednoduše oloupat chřest! Pokud tuto zeleninu vaříte často, doporučujeme speciální dvoubřitou škrabku, přesvědčte se, že její pořízení má smysl :) U zeleného chřestu pak stačí oloupat pouze spodní třetinu.

Suroviny
zelený chřest 500 g
polníček 1 balení
čerstvé jahody 250 g
balzamiková redukce 2 lžičky
sůl a čerstvě namletý pepř
piniové oříšky na posypání 1 hrst
Postup
1

Pokud je zelený chřest čerstvý, nemusíte ho loupat, stačí mu odkrojit asi 2cm konce, které mohou být dřevnaté. Takto připravený chřest vhoďte do vroucí osolené vody a vařte asi 3 minuty. Poté chřest vhoďte do mísy s ledovou vodou, aby se zastavil proces vaření, chřest zůstane krásně zelený a křupavý.

2

V míse si připravte zálivku – vyšlehejte spolu olivový olej, balzamikovou redukci, citronovou šťávu, sůl a pepř, až se dresink hezky spojí a bude hladký.

3

Jahody očistěte a nakrájejte na klínky, piniové oříšky si na suché pánvi na mírném ohni opražte dozlatova a dejte stranou.

4

Do mísy se zálivkou dejte polníček a pečlivě promíchejte. Ochucený salát rozdělte na talíře. Na něj dejte na 5cm kousky nakrájený zchlazený chřest, připravené jahody a navrch natrhejte na kousky sýr. Nakonec vše posypte piniemi a můžete zakápnout pár kapkami olivového oleje a balzamikové redukce.

Prima tip: Nebojte se experimentovat s výběrem sýrů a klidně do jednoho salátu použijte i více druhů! Každé sousto tak bude překvapení :) Kromě sýrů s modrou plísní se hodí i dvouplísňové sýry, sýry typu camembert, čerstvé kozí sýry nebo třeba mozzarella. A rozhodně použijte český chřest, je velmi kvalitní a taky zaručeně nejčerstvější!

Chřestový salát s jahodami a sýrem  Foto:

Chřestový salát s jahodami a sýrem; foto: Klára Michalová

Salátová premiéra

Tento salát jsem poprvé vařila přímo na hlavní cooking stagi na Bosch Fresh Festivalu v Brně. Což bylo trochu troufalé, vylézt před lidi na pódium a připravit něco, co jsem ještě nikdy nedělala. Ale tak, jak jsem si to v hlavě vymyslela, to prostě nemohlo být špatné :) Pravda je, že jsem připravila čtyři degustační porce pro návštěvníky festivalu a naservírovala jsem jim to, aniž bych jídlo vůbec ochutnala. Takže jsem byla trošku nervózní, ale vypadali spokojeně a po celém vystoupení mě ujistili, že právě tento chod ze tří, které jsem jim uvařila, byl určitě nejlepší. Byla jsem tak zvědavá, že jsem si ho druhý den udělala doma k obědu, a musím vám říct, je to fakt dobrota! Určitě ho zkuste, tahle kombinace chutí je překvapivě výborná...

Premiérová příprava salátu na Bosch Fresh Festivalu v Brně 2016 Foto: Premiérová příprava salátu na Bosch Fresh Festivalu v Brně 2016; foto: archiv Bosch Fresh Festival

Další zastávky Bosch Fresh Festivalu se konají v Plzni, Pardubicích a Praze! Přijďte se podívat, ochutnat něco dobrého...

Článek

Bosch Fresh Festival poprvé ve čtyřech městech  Foto:

Bosch Fresh Festival nabídne nevšední lahůdky ve čtyřech městech

Největší kulinářský festival se kromě tradiční Plzně, Pardubic a Prahy rozrůstá letos poprvé i do jihomoravské metropole. Právě Brno odstartuje tento gurmánský svátek už...
Videa

reklama

reklama