Rybí karbanátky s omáčkou nuóc chám

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Rybí karbanátky s omáčkou nuóc chám  Foto:
Rybí karbanátky s omáčkou nuóc chám
Foto: Vietnamská kuchyně - Lehce a hravě s Vietem

Jedno z nejoblíbenějších pouličních jídel v celé Asii. Rybu si vyberte podle chuti – nejdostupnější bývají filety z tresky, výborná je i makrela, losos nebo kapr. Ale pozor na kostičky!

Rybí karbanátky se jedí s pikantní omáčkou nuóc chám a rýžovými nudlemi bún či rýží a samozřejmě salátem z čerstvých bylinek – máty, koriandru a bazalky.

Článek

12 receptů z vietnamské kuchyně Foto:

12 receptů z vietnamské kuchyně

Vietnamská kuchyně zažívá v Čechách obrovský boom a v různých bistrech a restauracích lze narazit už na poměrně autentické pokrmy. Tento kout Asie nabízí jídla lehká, plná...
Suroviny
rybí maso 500 g
rybí omáčka 1 lžíce
sůl 1 lžíce
čerstvě namletý pepř 1/2 lžičky
jarní cibulka 1 ks
kukuřičný škrob 1 lžíce
rostlinný olej na smažení 200 ml
omáčka nuóc chám k podávání (viz níže)
Postup
1

Rybí maso omyjte a nakrájejte na kostky do mísy. Smíchejte ho s rybí omáčkou, solí, pepřem a nadrobno nasekaným koprem. Přikryjte a nechte v chladu marinovat zhruba 30 minut.

2

Jarní cibulku nakrájejte nadrobno. Maso umelte v kuchyňském robotu najemno, pokud ho nemáte, rozmačkejte maso ručně. Vmíchejte cibulku a škrob, až vznikne jemná pasta. Nechte ji chvíli vychladit.

3

Připravte si misku s vodou, ve které si navlhčíte ruce. Namočte si ruce a naberte 2 lžíce rybí pasty. Vyválejte kuličku a zploštěte ji v dlaních, aby vznikl karbanátek. Stejně pokračujte se zbylou směsí.

4

V hrnci či v hlubší pánvi rozpalte olej a osmažte v něm rybí karbanátky z obou stran dozlatova. Podávejte s omáčkou nuóc chám na ryby.

Tradiční vietnamská omáčka nuóc chám

Hodí se k závitkům, rybám i masu. Správně připravená omáčka má vyváženou chuť, které by neměla dominovat žádná z jejích ingrediencí. Základ tvoří kvalitní rybí omáčka.

Omáčka nuóc chám k rybím pokrmům Foto:

• 2 stroužky česneku

• 1 chilli paprička

• 1 lžička krupicového cukru

• ¼ lžičky čerstvě mletého pepře

• 1 lžíce citronové šťávy

• 1 lžíce rybí omáčky

• 3 lžíce horké vody

• 1–2cm kousek čerstvého zázvoru

• 1 lžička nasekaného kopru

Do misky prolisujte česnek a nadrobno nakrájejte chilli papričku. Přidejte cukr, pepř a citronovou šťávu a vyšlehejte metličkou, až se cukr rozpustí. Zalijte rybí omáčkou a vodou a zamíchejte. Zázvor nakrájejte na tenké plátky a spolu s koprem vmíchejte do omáčky. Chuť omáčky zmírníte přidáním více vody.

PRIMA TIP: Pokud vám vadí charakteristická vůně rybí omáčky, smíchejte ji s vodou v rendlíku a přiveďte k varu. Nechte krátce povařit – odér není tak pronikavý a na chuti se nic nezmění.

Vietnamská kuchyně - Lehce a hravě s Vietem Foto:

Vietnamská kuchyně

Lehce a hravě s Vietem

Viet Anh Doan si získal nesmírnou popularitu jako představitel Lia ze seriálu Ohnivý kuře a to jak svými výroky o Vietnamcích, obchodu a politice, tak i svým kuchařským uměním.

V kuchyni se umí otáčet a jeho 60 nejlepších a nejoblíbenějších receptů ze země rýže, kávy a krevet to dokládá. Uvařte si vynikající nudlovou polévku, připravte a usmažte jarní závitky, poduste rybu na pivu nebo zvolte klasiku – smažené nudle s kuřecím masem.

Už nemusíte chodit do asijského bistra. Začnete si exotickou kuchyni připravovat sami doma.

Vydalo nakladatelství Ikar ve spolupráci s FTV Prima.

Knihu si můžete koupit ZDE.

Videa

reklama

reklama