Rizoto se sušenými rajčaty a šumivým vínem

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Rizoto se sušenými rajčaty a šumivým vínem Foto:
Rizoto se sušenými rajčaty a šumivým vínem
Foto: Zelenina moje láska

Pravé italské rizoto musí být krémovité a při jeho přípravě je potřeba víno, samozřejmě italské. Odměnou vám potom je dokonalá lahůdka.

Suroviny
řapíkatý celer, nasekaný nadrobno 2 ks
středně velká cibule, nasekaná nadrobno 1 ks
rýže na rizoto (carnaroli nebo arborio) 300 g
natrhané lístky z menšího svazku tymiánu
sušená rajčata 150 g
sůl
čerstvě namletý pepř
bílé šumivé víno 200 ml
zeleninový vývar 1 l
máslo 2 lžíce
nastrouhaný parmazán 70 g
Na špenátovou salsu:
čerstvé mladé špenátové lístky 150 g
česnek 2 stroužky
nastrouhaná kůra z 1/2 citronu
sůl
mletý černý pepř
Postup
1

V rendlíku rozehřejte olivový olej, přidejte nasekaný řapíkatý celer, cibuli a bobkový list. Opékejte na slabém ohni 5 minut, potom přidejte rýži, tymián a polovinu sušených rajčat. Ochuťte a důkladně promíchejte.

2

Postupně přilévejte nejprve šumivé víno, potom vývar a za stálého míchání vařte, dokud rýže po každém přilití tekutinu nevstřebá. Nikdy nepřilévejte příliš tekutiny najednou.

3

Vařte přibližně 20 minut, dokud rýže nezměkne. Před koncem vaření přidejte máslo, nastrouhaný parmazán, zlehka promíchejte a nechte 5 minut odpočívat. Správné rizoto by mělo být krémové.

4

Špenátová salsa: Špenátové lístky krátce – asi minutu – povařte ve vodě a dejte do cedníku okapat. Ještě vlažné lístky dejte do hmoždíře a přidejte česnek, citronovou kůru, sůl a mletý černý pepř. Třete paličkou a zároveň postupně přilévejte olivový olej, dokud nevznikne hustá kaše.

5

Rizoto přelijte špenátovou salsou, posypte zbytkem sušených rajčat a podávejte.

Zelenina moje láskaZELENINA, MOJE LÁSKA

Marcel Ihnačák

V nové kuchařce šéfkuchaře Marcela Ihnačáka se spolu s ním zamilujete do zeleniny.

Kapitoly věnované jejím jednotlivým druhům přesvědčí i ty nejzarytější odpůrce zeleniny, aby ochutnali nádherné výtvory z cukety, lilku, chřestu, fazolek, rajčat, papriky nebo brokolice. Nechybí ani slovenská (a vlastně i česká) klasika jako zelí a brambory, které Marcel Ihnačák představuje netradičním, zato inspirativním způsobem.

Zkrátka nepřijdou ani milovníci masa, ryb a plodů moře.

Bonusem jsou čtyři kapitoly věnované ovoci – s návody, jak ho lze připravit nasladko i naslano.

Recepty doplňují Marcelovy tipy, triky a komentáře, které vám pomůžou zorientovat se na trhu či v obchodě nebo ulehčí vaření díky novým způsobům přípravy.

Vydalo nakladatelství Slovart, www.slovart.cz

Videa

reklama

reklama