Quinoový klenot

Doba přípravy:
Počet porcí: 1
Quinoový klenot  Foto:
Quinoový klenot
Foto: Opravdu zdravě

Jednou týdně si uvařte pořádnou dávku quinoy a pak ji ohřívejte po porcích. Tento salát je skvělý teplý i zastudena. Pokud mu budete chcít dodat ještě větší šmrnc, přidejte semena granátových jablek – dodají pokrmu barvu i svěží chuť.

Suroviny
quinoa 40 g
bujonový prášek v bio kvalitě 1 lžička
sušené brusinky 15 g
olivový olej 2 lžíce
červená cibule, nakrájená 20 g
česnek, nakrájený nadrobno 1 stroužek
špetka sušeného estragonu
žlutá paprika, nakrájená 1/2 ks
červená chilli paprička, nakrájená nadrobno 1/4 ks
kůra a šťáva z 1/2 citronu
syrové kešu oříšky 20 g
hladkolistá petržel, nakrájená nadrobno 20 g
sýr feta, rozdrobený 25 g
Postup
1

Odměřte objem quinoy a pak přiveďte v rendlíku k varu dvojnásobný objem vody. Přidejte quinou a bujonový prášek, znovu přiveďte k varu a vařte 20 minut, aby se začal oddělovat "klíček". Sceďte a odložte stranou. Zatímco se quinoa vaří, namočte brusinky.

2

Ve velké pánvi rozehřejte olej, přidejte cibuli a česnek a mírně je 5 minut opékejte, aby změkly, pak přidejte estragon a 2 lžíce vody a duste 2–3 minuty, aby cibule změkla.

3

Vmíchejte žlutou papriku, chilli papričku, citronovou šťávu, kešu oříšky a scezené brusinky s dalšími 2 lžícemi vody. Vsypte quinou, promíchejte a 2–3 minuty prohřívejte.

4

Odstavte a ochuťte citronovou kůrou a petrželkou. Vmíchejte sýr feta a podávejte teplé nebo studené, podle chuti.

Quinoový klenot  Foto: Opravdu zdravě

Quinoový klenot. Foto: Opravdu zdravě

Opravdu zdravě

Opravdu zdravěJezte s ohledem na své tělo – zásaditě

Naučte se s touto osvěžující lifestylovou kuchařkou jíst zásaditým způsobem. Nabízí vám recepty, nad nimiž se sbíhají sliny, spolu s celostním přístupem ke zdraví. V tomto souboru více než 100 receptů se projevuje tvůrčí nadání gurmetské vegetariánské šéfkuchařky Natashy Corrett, plně podporované zkušeností přední odbornice na výživu Vicki Edgson. Recepty jsou snadné a jídla uvařená podle nich vás osvěží po celý den – od snídaně až po večerní ulehnutí do postele. Vyzkoušejte dokonalý ranní životabudič, lilkové závitky s pestem, zeleninovou polévku s quinoou, salát z karamelizovaných hrušek a čočky, karí z fazolek mungo, kořeněné fazolové karbanátky, kokosový chlebíček, hummus ze špenátu a cizrny, mandlovou buchtu s citronem a mákem nebo banánovou zmrzlinu s křupavým tofé. Lehce se přesvědčíte, jak snadné je využívat sílu alkalizujících potravin a současně jíst chutně a dobře.

Vydalo nakladatelství Slovart, www.slovart.cz

Vyzkoušejte další recepty s quinoou:

Recept

Quinoa se zeleninou z trouby  Foto:

Quinoa se zeleninou z trouby

Quinoa není jen další "zrní". Je to opravdu fantastická surovina, která v Čechách prozatím čeká na masové objevení. Tady máte recept, kterým jsem quinou objevovala já. A...

Recept

Zeleninová polévka s quinoou Foto:

Zeleninová polévka s quinoou

Lehká zeleninová polévka se promění v syté jídlo díky quinoe, která polévku krásně zahustí a zároveň dodá velkou porci bílkovin. Perfektně propojené chutě a lahodná...

Recept

Quinoa placičky s brokolicí a fazolemi s rajčatovo-mozzarelovým dipem Foto:

Quinoa placičky s brokolicí a fazolemi s rajčatovo-mozzarellovým dipem

Quinoa je obilovina, která obsahuje základní aminokyseliny, je málo kalorická a neobsahuje lepek. Je tudíž vhodná pro vegetariány, sportovce i dietáře. A navíc je...

Recept

Salát s quinoou a avokádem Foto:

Salát s quinoou a avokádem

Quinoa si získává stále více pozornosti. Není divu, je velmi zdravá, výživná a lehce stravitelná. Navíc z ní můžete vykouzlit skvělá jídla. Vyzkoušejte například tento...

Videa

reklama

reklama