Pórkový koláč s houbami a slaninou

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Pórkový koláč s houbami a slaninou Foto:
Pórkový koláč s houbami a slaninou
Foto: isifa.com

Tento houbový koláč je jednodušší variací na francouzský quiche. Základem je totiž hotové listové těsto. Fantastická náplň plná chutí a vůní potěší především houbaře. Koláč je skvělý horký i za studena.

Suroviny
hotové listové těsto 250 g
máslo 1 lžíce
nakrájená slanina 5 plátků
velké pórky, nakrájené na kolečka 3 ks
velké hřibovité houby, nakrájené 4 ks
mozzarella 1 balení
mléko 1 hrnek
velká vejce 3 ks
sůl 1 špetka
čerstvě namletý černý pepř 1 špetka
Postup
1

Těsto rozbalte na lehce pomoučeném povrchu. Vymastěte koláčovou formu o průměru 24 cm. Těsto rozložte na dno a stěny formy.

2

Rozpusťte máslo a na něm opečte slaninu dokřupava, přidejte pórek a houby a restujte asi 5 minut, dokud nezměknou. Dejte stranou a nechte vychladnout.

3

V misce prošlehejte mléko, vejce, sůl a pepř. Opatrně rozprostřete pórkovo-houbovou směs na těsto, poklaďte na tenké plátky nakrájenou mozzarellou a navrch přelijte mléčnou směsí.

4

Koláč pečte v předehřáté troubě 20–25 minut nebo dokud nebude hotový.

5

Podávejte se salátem.

Prima tip: Mimo houbovou sezonu můžete místo hříbků použít velké hnědé žampiony.

Pórkový koláč s houbami a slaninou Foto: isifa.com

Pórkový koláč s houbami a slaninou, foto: isifa.com

Videa

reklama

reklama