Polévka z červené řepy s balzamikovým octem

Doba přípravy:
Počet porcí: 4–6
Polévka z červené řepy s balzamikovým octem Foto:
Polévka z červené řepy s balzamikovým octem
Foto: Michal Šajmir

Když řeknete polévka z řepy, napadne vás určitě boršč. Ale z řepy můžete připravit i skvělou bezmasou polévku, se specifickou sladkokyselou chutí, která skvěle pasuje k podzimu. Nechte si chutnat!

Suroviny
středně velká červená řepa 4 ks
krájená rajčata (400 g) 1 plechovka
cibule, nakrájená na kostičky 1 ks
zeleninový vývar 750 ml
česnek, prolisovaný 1 stroužek
sušený tymián 1 lžička
olivový olej 3 lžíce
sůl 1 špetka
pepř 1 špetka
bílý jogurt nebo zakysaná smetana
strouhaný sýr na posypání
čerstvá pažitka
Postup
1

Červenou řepu nakrájejte najemno nebo nastrouhejte na hrubém struhadle.

2

Na olivovém oleji opečte doměkka cibuli, přidejte řepu a chvíli restujte. Vlijte rajčata, přidejte vývar a vařte asi deset minut.

3

Polévku rozmixujte ponorným mixérem dohladka. Dochuťte solí, pepřem, prolisovaným česnekem, přidejte tymián a balzamikový ocet. Dobře promíchejte a nechte ještě 2–3 minuty provařit.

4

Na talíři přidejte jogurt nebo smetanu – polévku krásně zjemní. Podávejte s nastrouhaným sýrem a ozdobené pažitkou.

Videa

reklama

reklama