Pohanková "ďábelská" topinka

Doba přípravy:
Pohanková "ďábelská" topinka Foto:
Pohanková "ďábelská" topinka
Foto: Nová biokuchařka Hanky Zemanové

Ďábelské tousty jsou oblíbená chuťovka, která ale nepatří k těm nejzdravějším. Můžete si ale připravit bezmasou variantu, která chutná skvěle a přitom si ji můžete dopřát jako zdravou svačinku. No, není to skvělé?

S tímto receptem si můžete hezky vyhrát. Můžete ji udělat i více zeleninovou, tedy přidat více paprik a rajčat, popřípadě i jemně nakrájenou cuketu. Mimo sezonu je dobrá i její základní verze bez čerstvých paprik.

Suroviny
olivový olej 3 lžíce
cibule nakrájená na kostičky 100 g
česnek nasekaný 5 stroužků
paprika nakrájená na proužky 300 g
chilli 1/2 lžičky
pohanková lámanka 70 g
rajčatová bio passata nebo 2 plechovky krájených rajčat 500 g
nerafinovaná sůl 1 a 1/2 lžičky
bio kečup 100 ml
nastrouhaný bio eidam
čerstvě namletý pepř dle chuti
Postup
1

Nachystejte si pohankovou lámanku. Promyjte ji a nechte okapat v cedníku.

2

Na oleji osmažte cibulku a česnek. Pak přidejte na jemné proužky nakrájenou papriku a společně orestujte.

3

Přidejte chilli, promíchejte a během chvilky přisypte i okapanou pohanku. Vše promíchejte a zalijte passatou nebo plechovkami s loupanými rajčaty. Nechte společně dusit tak cca 25 minut. Během vaření směs občas promíchejte, dle potřeby můžete přidat i trochu vody, aby výsledná konzistence byla „akorát na topinku“, tedy ani moc hustá ani příliš řídká.

4

Pro typickou chuť domácí ďábelské topinky dochuťte kečupem, pepřem, popřípadě solí či chilli. Vzniklou směs mažte na osmažené topinky a navrch sypejte strouhaným sýrem (nejlepší jsou pro tento případ topinky smažené v oleji, ale určitě je lze i odlehčit a opékat nasucho).

POHANKA

Pohanka má specifickou chuť a ne každý ji má rád. Ale protože je velmi cenná a zdravá pro naše cévy, střeva i imunitu, našla jsem si recepty, ve kterých nám vyloženě chutná. Pohanka potřebuje dobře ochutit a skvěle se doplňuje s bramborami, sádlem, česnekem… Proto se taky na Valašsku, kde se podle statistiky z 19. století snědlo v průměrné rodině 1–3 kg pohanky týdně, tradičně vařila tzv. pohančená kaše se slaninou, česnekem a brynzou a kontrabáš – pokrm z brambor, pohanky a uzeného. Já dělám z pohanky ještě pikantní směs na topinky a pohankovou mouku dávám vždy do palačinkového těsta. A až budete dělat zabijačku, zkuste přidat pohankové kroupy do jitrnic. Je to také valašská tradice, kterou ctí i na ekofarmě v Hostěrádkách, a jsou opravdu výborné! (www.veselabiofarma.cz)

NOVÁ BIOKUCHAŘKA HANKY ZEMANOVÉ

Nová biokuchařka Hanky Zemanové Foto:

První vydání Biokuchařky v roce 2005 působilo jako zjevení. Hanka Zemanová v ní používala spoustu zeleniny a relativně neznámých surovin, představovala biopokrmy a převážně bezmasá jídla. Poté napsala další velmi úspěšnou knihu Bioabecedář Hanky Zemanové, ve kterém filozofii bio vysvětlila pěkně zeširoka i do hloubky.

Po deseti letech přichází na trh s novou Biokuchařkou, kterou kompletně přepracovala. Obsahuje aktuální informace o biopotravinách, nových výživových trendech i ekologickém zemědělství. Přináší inspiraci na zdravý život pro každý den. Prozradí vám, kam se za tu dobu ve výživě sama posunula a co doma ráda vaří. S pomocí odborníků hodnotí objektivně nové trendy ve výživě (např. raw, bezlepkovou stravu, superpotraviny apod.) a poradí, jak se v nich vyznat a jak si udělat vlastní názor. Nezapomíná ani na zajímavé ekofarmáře a významné ekologické projekty. A protože dává přednost vegetariánským pokrmům, k tvorbě masových receptů přizvala vynikajícího šéfkuchaře Davida Šaška, člena Aliance výživových poradců.

Výsledkem je krásná kniha s 80 novými recepty a působivými fotografiemi.

Vydává Smart Press, www.smartpress.cz

Videa

reklama

reklama