Perníkový závin s povidly a ořechy

Chuť perníku, ořechů a hrušek má v sobě půvab starých časů. Trošku netradiční kombinace vás určitě okouzlí...
Ve větší míse smíchejte všechny suché ingredience. Postupně k nim přidejte mandlové mléko, med, rum, vanilkový extrakt a jedno vejce. Vše důkladně promíchejte a vypracujte hladké těsto. Rozdělte ho na dva díly.
Ořechy nasekejte nahrubo a smíchejte s hruškovými povidly.
Těsto vyválejte na pláty silné 2–3 mm. Potřete je povidly s ořechy, na okrajích nechte asi 2 cm nepotřeného těsta. Pláty zarolujte, konce dobře spojte, utěsněte a záviny přeneste na plech vyložený pečicím papírem. Potřete je rozšlehaným vejcem, posypte plátky mandlí a pečte v troubě předehřáté na 180 °C zhruba 30 minut. Upečené záviny nechte vychladnout na mřížce.
Perníkový závin s povidly a ořechy; foto: Kitchen Story
KITCHEN STORY
… aneb manželé v kuchyni!
Mariku a Jiřího Kučovy spojil nejen svazek manželský, ale i společný koníček, láska k jídlu a vaření. Ten postupně přerostl v jeden z mnoha oblíbených blogů s názvem Kitchen Story. A ten postupně přerostl v tak mimořádně úspěšný projekt, že se mu Marika rozhodla věnovat na plný úvazek. A to celé teď přerostlo v první společnou krásně napsanou a s citem nafocenou kuchařku s názvem Manželé kuchyni…
Vzhledem k Jiřího diagnóze Crohnovy nemoci jsou v ní recepty bezlepkové a bez laktózy, ale i ty klasické. „Rozhodně nejsou nijak dietní, ale určitě jsou zdravější, lehčí, ale poctivé a vymýšlené s respektem k tomu, co zrovna roste a dozrává,“ říká o ní manželská dvojice, pro kterou se vaření a předávání kulinárních zkušeností stalo součástí života.