Pečený květák s balzamikem a parmezánem

Doba přípravy:
Počet porcí: 2–4
Pečený květák s balzamikem a parmezánem  Foto:
Pečený květák s balzamikem a parmezánem
Foto: Klára Michalová

Před časem jsem na Freshi uveřejnila recept na pečený květák s orientální chutí, který se setkal s výrazným úspěchem. Není divu, pečením květák změkne, ale zůstane křupavý a není rozměklý. Nehrozí nepříjemná vůně, chuť lehce zkaramelizuje a chytne zajímavý oříškový nádech.

Od té doby, co jsem tuto přípravu květáku zkusila poprvé, peču ho stále a v různých úpravách. Tentokrát jsem vyzkoušela trochu překvapivou kombinaci balzamikového octa, který pečením zkaramelizuje, ztratí svou kyselost a vytvoří fantastickou chuť. Zapečený parmezán korunuje květák křupavou krustou.

Takto upravený květák je skvělý jako příloha k masu, ale klidně si ho dejte samotný jako lehký oběd či večeři.

 

Suroviny
velký květák 1 ks
olivový olej 4 lžíce
balzamikový ocet Kalamáta Papadimitriou 4 lžíce
tymián 1 lžička
sůl
čerstvě namletý pepř
výhonky řeřichy nebo hladkolistá petržel k podávání
Postup
1

Květák omyjte a rozdělte na jednotlivé růžičky. V misce smíchejte olej, řecký balzamikový ocet Kalamáta Papadimitiou, tymián, sůl a pepř. Do zapékací mísy nasypte květákové růžice, zakapejte připravenou zálivkou a dobře promíchejte, aby se všechen květák ve směsi důkladně obalil.

2

Mísu vložte do rozpálené trouby s horním a dolním ohřevem na 200 ˚C a pečte 45 minut. Každých 10 minut květák lehce promíchejte.

3

Po třičtvrtě hodince pečení na květák nasypejte nastrouhaný parmezán a pečte ještě 15 minut, aby se vytvořila křupavá krusta.

4

Při servírování květák posypejte čerstvými bylinkami.

Pečený květák s balzamikem a parmezánem  Foto: Klára Michalová

Pečený květák s balzamikem a parmezánem  Foto: Klára Michalová

Pečený květák s balzamikem a parmezánem , Foto: Klára Michalová


 

 

Videa

reklama

reklama