Pečená panenka se sušenými švestkami

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Pečená panenka se sušenými švestkami Foto:
Pečená panenka se sušenými švestkami
Foto: Jezte česky

Netradiční pečínka z minutkové vepřové panenky je rychle hotová, zůstává šťavnatá a kolem ní je přímo poklad v podobě voňavé podzimní zeleniny s hřejivým kořením. Zkrátka laskomina, která potěší i na duchu...

Suroviny
vepřová panenka 800 g
hvězdička badyánu 1/2 ks
skořice 1/4 lžičky
řepkový olej 1 lžíce
mrkev 2 ks
pastinák 2 ks
česnek 8 stroužků
sušená šunka 4 plátky
sušené švestky bez pecek 8–12 ks
sůl 1 špetka
pepř 1 špetka
Postup
1

Panenku pečlivě očistěte od blány. Hřebíčky a badyán utlučte v hmoždíři nebo umelte
a smíchejte se skořicí, olejem a maso směsí potřete. Nechte chvilku marinovat.

2

Mezitím očistěte mrkev, pastináky a překrojte je na poloviny. Do kastrůlku dejte vařit osolenou vodu. Mrkev s pastinákem povařte asi 5 minut ve vroucí vodě, pak je sceďte.

3

Marinované maso osolte, obalte sušenou šunkou. Vložte do zapékací misky a obložte ovařenou mrkví s pastinákem, neoloupanými stroužky česneku a sušenými švestkami.

4

Vložte do trouby vyhřáté na 200 °C a pečte 15–20 minut. Panenka by po rozříznutí měla být lehce růžová. Podávejte s bramborami nebo tmavým pečivem.

Pečená panenka se sušenými švestkami Foto: Jezte česky

Pečená panenka se sušenými švestkami. Foto: Jezte česky

 

Jezte česky

JEZTE ČESKY– rok v naší kuchyni

 

Jana Vašáková, Zdena Skokanová N.

Tato kuchařka přináší osvědčené tipy, jak používat zdravé lokální sezonní suroviny v kuchyni – autorky oprášily staré české recepty našich babiček a prababiček a přizpůsobily je současným potřebám. Naučí vás připravovat domácí marmelády, sirupy i nanuky, nezapomínají ani na netradiční vánoční a velikonoční menu nebo pochoutky z posvícení. Navíc v knize najdete zajímavosti a reportáže z tradiční zabijačky nebo z honu.

Vydalo nakladatelství Smart Press

Videa

reklama

reklama