Ossobuco z vepřových kotletek

Doba přípravy:
Počet porcí: 6
Ossobuco z vepřových kotletek Foto:
Ossobuco z vepřových kotletek
Foto: isifa.com

Originální Ossobuco je z telecího masa. Ale plná chuť omáčky ze zeleniny, vývaru a bílého vína společně se svěží gremolatou navrch sluší i vepřovému.

Suroviny
vepřová kotleta s kostí 6 ks
mrkev 4 ks
řapíkatý celer 4 stonky
cibule 2 ks
česnek 3 stroužky
máslo 4 lžíce
sůl 1 špetka
černý pepř 1 špetka
mouka na poprášení masa
olivový olej 3 lžíce
bílé víno 1 dcl
velká masitá rajčata 1 kg
hladkolistá petržel 1 svazek
masový vývar + vývar do výpeku 1 1/2 dcl
tymián 1/2 lžičky
oregano 1/2 lžičky
gremolata:
citron 2 ks
hladkolistá petržel 2 svazky
česnek 5 stroužků
Postup
1

Oškrábejte a nakrájejte mrkev, celer, cibuli a česnek na kostičky. Na těžké pánvi rozpusťte máslo na střední teplotě a poduste na něm zeleninu, dokud se trochu nezbarví. Pak ji odstavte z plotny.

2

Kotletky ochuťte solí, pepřem a obalte je v mouce. Na pánvi s olivovým olejem je pečte, až budou po obou stranách světle hnědé. Kotletky pak položte na zeleninu. Z pánve slijte olej a svařte v ní víno, míchejte a nechte zredukovat asi na 1/2 dcl.

3

Rajčatům nakrojte šlupku a ponořte je do vařící vody, vyndejte a oloupejte pomocí malého ostrého nožíku. Rozkrájejte je, odstraňte semínka a dužinu nakrájejte na malé kousky. Nasekejte nahrubo petrželku i se stonky.

4

Výpek s vínem zřeďte vývarem a přidejte nasekanou petrželku, tymián, oregano, bobkový list a nasekaná rajčata. Uveďte vše do varu a dochuťte solí a pepřem.

5

Omáčku přelijte přes maso a vše přiveďte do varu. Přikryjte pokličkou a nechte asi 30 minut pobublávat.

6

Mezitím si připravte gremolatu. Citrony omyjte a ostrouhejte z nich kůru. Na jemno nasekejte petrželku a česnek a smíchejte s citronovou kůrou.

7

Hotové kotletky posypejte gremolatou a podávejte s krémovým rizotem nebo šťouchanými brambory.

Videa

reklama

reklama